30. května 2011 • 21:30

Cena fair play pro loučícího se Martina Vaniaka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Martin Vaniak sice v uplynulé sezoně s fotbalisty pražské Slavie žádnou trofej nevyhrál, za právě skončený ligový ročník ale získal individuální ocenění. ČTK udělila čtyřicetiletému gólmanovi, který uzavřel svoji bohatou kariérou, Cenu fair play za celkový postoj k fotbalu.



Vaniak na trávnících proslul gentlemanským vystupováním, dvakrát sice dostal červenou kartu, ale nejméně v jednom případě neprávem. Ve 440 zápasech české ligy vyloučen nikdy nebyl.

Vaniak na hřištích nikdy nemíval konflikty a i ve vypjatých situacích se snažil chovat k protihráčům a rozhodčím v duchu fair play. "Samozřejmě jsem k tomu byl doma odmalička vedený, ale dost to ovlivnilo také to, že jsem vyrůstal v komunismu. Byli jsme dost ušlápnutí a měli jsme celkově respekt. Myslím, že tohle byl ten impulz k tomu, že jsem se na hřišti neprojevoval nijak vulgárně," řekl Vaniak v rozhovoru s ČTK.


I po velkých prohraných bitvách v sobě pokaždé dokázal přemoci zklamání, podal si ruce se soupeři a pogralutoval jim k vítězství. "Mám respekt před každým hráčem, který proti mě nastoupí. Ani k jednomu z nich necítím žádnou zášť. Nehraju to pro to, abych někoho skopnul. Musím to brát s nadhledem, jednou je tým lepší, jednou horší. Prostě si po zápase musíme podat ruce a podívat se do očí," prohlásil Vaniak.

Klid, který z něj na hřišti vyzařoval, prý také patří k jeho roli v týmu. "Musím vždy zachovat chladnou hlavu. V těch vyhrocených derby proti Spartě mohly být vášně, nadávky, jenomže gólman, to je samostatná jednotka. Je tam poslední a musí zachovat klid, nikde nelítat a nebláznit. Nesmíte to mužstvo znervóznit," uvedl Vaniak.

Vaniak loví poprvé míč ze své sítě
Vaniak loví poprvé míč ze své sítě

Během kariéry nikdy nediskutoval s rozhodčími, ke kterým má respekt. "Asi jsem pořád ta stará škola, mám k nim pořád takovou tu autoritu. Když vidím, jak si nechávají rozhodčí nedávat, jsem z toho až zhrozený. Mladý kluk, který má odkopáno 25 zápasů, si otvírá pusu na staršího rozhodčího. Rozhodčí jsou moc benevolentní," uvedl Vaniak.

V první lize odchytal v barvách Olomouce, Drnovic, Mostu a Slavie 440 zápasů, ve kterých dostal deset žlutých karet. Vyloučen byl dvakrát: poprvé v dresu Slavie v roce 2008 v Poháru UEFA proti Hamburku a hned o půl roku později v semifinále domácího poháru proti Slovácku.

Minimálně červenou kartu proti týmu z Uherského Hradiště přitom dostal neprávem. V závěru zápasu vyběhl proti Ondřejkovi mimo vápno, zastavil jeho lobovaný pokus bokem, ale sudí Franěk se domníval, že zahrál rukou, a vyloučil ho.

"Bylo tam hodně lidí, tak začali na rozhodčího hučet. Ještě mu to signalizoval pomezní, který to vůbec nemohl vidět. V žertu jsem to pak tomu rozhodčímu ještě několikrát připomínal, když jsem se s ním znovu setkal," líčil Vaniak s úsměvem.

Po vyloučení na Slovácku také poprvé a naposledy zavítal k disciplinární komisi. "Čekal nás zápas o titul na Žižkově a já chtěl za každou cenu chytat. Šel jsem vysvětlit, že to ruka nebyla. Nakonec jsem dostal podmínku na dva zápasy," vzpomínal Vaniak, který se Slavií získal dva mistrovské tituly a postoupil do Ligy mistrů.


Červenou kartu s Hamburkem považuje za přísnou. V poslední minutě srazil v pokutovém území hostujícího Davida Jarolíma, turecký sudí Dereli Selcuk nařídil penaltu a navrch ještě Vaniaka vyloučil. "Známe jméno Jarolím, dalo se to čekat," podotkl s úsměvem.

"V té chvíli mě nenapadlo, že to takhle zahraje. Udělal to chytře. S tím Hamburkem se to dalo pískat, šel jsem tam blbě nohou. Mohl mi dát jen žlutou, ale to beru. Ale Slovácko neberu, to bych se po určité době přiznal," řekl Vaniak.

Nevzpomíná si na žádný faul, kterého by později litoval. Pouze ho mrzel incident se slávistickým příznivcem po zápase v Českých Budějovicích na podzim 2008. "Začal mi nadávat něco ohledně Sigmy, šel jsem za ním k plotu. Měl jsem se na to vykašlat a odejít," mínil Vaniak, který se stal v roce 2004 ve Španělsku neoficiálním mistrem světa v chytání přímých kopů.

Pokud by měl sám zvolit majitele Ceny fair play, udělil by ji teplickému Pavlu Verbířovi, který po sezoně rovněž uzavřel kariéru. "Obzvlášť proto, že je loajální ke svému klubu, kde působil celou kariéru. Nedovedu si představit, že bych byl jen v jednom klubu," připustil Vaniak.

Trochu ho mrzí, že se kvůli disciplinárnímu trestu za řádění fanoušků při nedohraném pohárovém duelu s Olomoucí nemohl rozloučit proti Bohemians 1905 před plným stadionem. Nikomu prý ale nic nevyčítá. Kariéru už se chystá ukončit nadobro.

"Skončil jsem jen jednou a to teď. Předtím jsem vždy prodloužil smlouvu s tím, že případně vypomůžu. Ale teď už si tělo řeklo dost," dodal Vaniak, který by teď rád ve Slavii působil jako trenér mladých gólmanů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud