28. června 2011 • 11:59

Chvalovský prohrál soud: Na 10 let do basy!

Autor: spo, ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Bývalý nejmocnější muž českého fotbalu František Chvalovský byl Městským soudem v Praze odsouzen na 10 let do vězení. Někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) měl úvěrovými podvody z konce 90. let připravit Komerční banku o jeden a půl miliardy korun.



K nepodmíněným trestům byli odsouzeni i čtyři další muži. Obžalovaní údajně z banky díky nepravdivým informacím vylákali v přepočtu celkem téměř 1,5 miliardy korun.

Všech pět mužů vinu popírá. Rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Odsuzující rozsudek pro Chvalovského přišel v době, kdy zřejmě plánoval návrat na výsluní.

Ivan Hašek nečekaně uvolnil místo předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR, jak ČMFS přejmenovala víkendová valná hromada) a někdejší boss podle všeho uvažoval o tom, že by mohl kandidovat.

Z fotbalu nikdy úplně nevypadl a stále si udržoval významný vliv. Dokonce se mluví o tom, že Hašek abdikoval po dohodě s Chvalovským a tím mu otevřel cestu k návratu.

Někdejší šéf ČMFS František Chvalovský na lavici obžalovaných, za ním právník Jindřich Rajchl, v současnosti místopředseda Fotbalové asociace ČR (jak byl přejmenován ČMFS)Foto Pavel Mazáč (Sport)

Chvalovského právník a zároveň místopředseda FAČR Jindřich Rajchl ovšem tvrdí, že nic takového není pravda a mocný muž fotbalového zákulisí se nechtěl do fotbalu vracet ani v případě, že by byl soudem osvobozen.

"Ať by tento soud dopadl jakkoli, tak pan inženýr Chvalovský by se v žádném případě do fotbalu zpátky nevracel. To bylo jasné už dávno před tímto soudem," prohlásil Rajchl.

I o něm se hovoří jako o možném kandidátovi na předsedu, jehož bude volit valná hromada Fotbalové asociace ČR 16. září. Kandidatuře by se prý nebránil, ale rozhodně odmítá, že by jeho prostřednictvím Chvalovský uplatňoval svůj vliv ve svazu. "Já jsem já a nejsem ničí pravá ruka," řekl Rajchl.

Stamiliony musí vrátit bance

Úvěrových podvodů se podle dnešního rozhodnutí vedle bývalého šéfa ČMFS a funkcionáře a sponzora fotbalového klubu Chmel Blšany Chvalovského dopustili i další čtyři představitelé několika společností - Ladislavu Filipovi uložil trestní senát osm let, Zdeňku Mezerovi a Miloslavu Brodackému po sedmi letech a Petru Franclovi šest let vězení.

Podle spisu jde o představitele různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny. Muži mají zároveň zaplatit Komerční bance stamilionové náhrady škody.

Obžalovaný František Chvalovský před Městským soudem v Praze, který ho odsoudil (zatím nepravomocně) na 10 let do vězení
Obžalovaný František Chvalovský před Městským soudem v Praze, který ho odsoudil (zatím nepravomocně) na 10 let do vězení

Obžaloba muže viní z toho, že v letech 1998 až 1999 podali za různé společnosti u Komerční banky žádosti o financování obchodů. Spis popisuje několik skutků.

Muži před bankou údajně předstírali, že peníze půjdou například na nákup zboží, masa nebo chmele, a jeho vývoz do zahraničí. V jednom případě měly být peníze údajně určeny na zaplacení přípravných prací souvisejících s výstavbou obytného komplexu v pražském Střížkově.

František Chvalovský se současným svazovým místopředsedou Jindřichem RajchlemFoto Pavel Mazáč (Sport)

Půjčené finance ale podle obžaloby použili úplně jinak, především na splácení předchozích dluhů. Ty podle spisu vznikly například při předchozím financování jejich obchodů Komerční bankou, část peněz z úvěrů podle obžaloby putovala i jiným věřitelům. Na úvěrových podvodech měli podle žalobce podíl také zaměstnanci KB.

Obhajoba namítá, že nešlo o úvěrové smlouvy, ale o jiný druh financování - o odkup budoucí pohledávky, v tomto případě za odběrateli zboží. Obhájci v květnu uvedli, že jde o běžný druh obchodu, u kterého nejsou poskytované finance vázány účelem použití, a příjemce tak s nimi může nakládat, jak chce.

Advokáti odmítli i napojení Chvalovského a spol. na některé zaměstnance Komerční banky nebo to, že by obžalovaní bance předložili nepravdivé údaje.

Mezera s Brodackým mají Komerční bance podle dnešního rozhodnutí uhradit přes 633 milionů korun, Chvalovský s Filipem přes 465 milionů. Chvalovský s Filipem a Franclem mají zaplatit přes 200 milionů, Francl sám pak kolem 96 milionů.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud