Stanislav Hrabě
23. srpna 2011 • 14:01

Náročný program českých rozhodčích: Z Turecka rovnou na hřiště

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek v noci utkání Evropské ligy v Turecku, o víkendu domácí soutěže. I takové může být zatížení českých rozhodčích z listiny UEFA. Mohou podat při takovém náročném programu, kdy jeden den vyplní cesta domů, špičkový výkon. „Nevadí nám to,“ shodují se. Jejich výkony však bez chyby nebyly.



Libor Kovařík jako hlavní a Roman Hrubeš v roli čtvrtého rozhodčího reprezentovali český fotbal ve čtvrtek v Evropské lize v duelu Bursaspor-Anderlecht Brusel. O víkendu už řídili zápasy v domácích soutěžích a k oběma byly výhrady. Může být na vině náročný program a zdlouhavé cestování? „Nemůže,“ vyvrací tento názor sekretář příslušné komise Josef Krula, která je nasadila.

Utkání v Burse začalo ve 21.00 místního času, po vyhodnocení se čtveřice českých sudí, ještě asistenti Patrik Filípek a Kryštof Mencl, dostala do postele v hluboké noci. Ráno se vracela domů, nejprve lodí do Istanbulu, pak letadlem do Prahy. Přijeli do Prahy okolo 18.00, překonali hodinu časového rozdílu.

Už v sobotu ráno řídil Roman Hrubeš utkání 2. ligy Baník Sokolov-Zbrojovka Brno (2:2). „Jsem dobře trénovaný, připravený na podobnou zátěž. Nevadilo mi to, cestování mě baví, “ odmítá podezření, že by tato okolnost mohla narušit jeho pohyb a soustředění.

Vítězslav Hejret, sportovní ředitel a tiskový mluvčí Baníku Sokolov si tak jistý není. „Vůbec jsme to netušili,“ diví se, jakou měl hlavní rozhodčí za sebou cestu. „Brno vyrovnalo v nastaveném čase, zavinili jsem si to sami, rozhodčí na tom nenese žádnou vinu,“ nevymlouvá se na muže v černém. Výhrady však má. „Nelíbilo se nám udělování žlutých karet na začátku střetnutí, protest však podávat nebudeme,“ rozebírá.

Přesto mu připadá podivné, že byl Hrubeš na jejich střetnutí nominován. „Připadá nám to hodně necitlivé,“ volí opatrné slovo. „Jak máme pak po něm požadovat stoprocentní výkon a soustředění, když měl za sebou tak úmornou cestu, i když byl jen čtvrtým rozhodčím. To není v lidských silách,“ říká. Sekretář komise Krula se k této záležitosti odmítl vyjádřit.

Libor Kovařík pískal utkání Mladá Boleslav-Viktoria Žižkov (2:2), po němž mu hosté vyčítají, že vyloučením Bartla za faul na Chramostu, který podle nich nafilmoval, vývoj hodně ovlivnil. „Moc se mu utkání nepovedlo,“ tvrdí Jiří Rýva, sportovní ředitel Viktorie Žižkov. „Věděli jsme, že se vrací až v pátek večer z Turecka, ale jestli nedělní zápas zvládne a nebudou na něm stopy po únavném cestování, to musela posoudit komise rozhodčích, když ho nasadila,“ nebere příslušnému orgánu jeho pravomoce.

Ani Kovařík v tom nevidí nic závadného. „UEFA stanoví dva dny mezi zápasy, to bylo splněno. Cestování není úmorné, je o nás výborně postaráno, nikde nestojíme, nemačkáme se,“ přibližuje pohodlí, za nichž se rozhodčí přemisťují. „Já raději pískám víc, navíc jsem dospělý, a kdyby mi to mělo vadit, tak to odmítnu,“ brání komisi. „Vliv na jeho výkon to nemělo,“ přidává se Krula.

Každý jedinec je ovšem jiný, co zvládne někdo bez potíží, druhého rozhodí. „Hlavní to mají těžší, mně by to trošku vadilo,“ přiznává asistent Filípek, jenž dříve působil jako hlavní. Ten zasáhl do ligového dění až v pondělní dohrávce Teplice-Slavia.

Já jsem tady rozhodčí a viděl jsem to, jako by říkal sudí Kovařík.
Já jsem tady rozhodčí a viděl jsem to, jako by říkal sudí Kovařík.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud