Karel Häring
28. srpna 2011 • 05:00

Co s Chovancem? Vyhazov nikdy nebyl tak blízko...

Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta sice prohrála jediný z osmi soutěžních zápasů sezony, ale už po úvodním měsíci té nové je jasné, že nesplnila první ze dvou základních úkolů. Generální sportovní manažer Jozef Chovanec se proto ocitá v nejsložitější situaci od října 2008, kdy se vrátil k týmu. Šéf klubu Daniel Křetínský se bude zabývat tím, jestli s ním pokračovat ve spolupráci, nebo se rozejít.



Finanční újma, ztráta hodnoty hráčů i pošramocená prestiž. K tomu pomalý herní progres. To vše hovoří po čtvrtečním vyřazení Sparty z play off Evropské ligy rumunskou Vasluií v neprospěch Jozefa Chovance. Jeho konec si přeje i naprostá většina fanoušků, která to po utkání dala najevo skandováním „Chovanec, demisi!“ Silnou nevoli vyjadřují příznivci i na internetu. Do pondělního ligového duelu s Plzní však k zemětřesení nedojde.

Před rokem zažila Sparta zklamání, když vypadla z play off Ligy mistrů se Žilinou. Na podzim si spravila náladu v soutěži „útěchy“ postupem do vyřazovacích bojů Evropské ligy, jenže na jaře nedokázala smazat manko na Plzeň a podruhé během Chovancovy tříleté éry přenechala titul konkurenci (Slavia, Plzeň).

Oba neúspěchy dokázala hvězda Sparty 80. let ve funkci ustát. Už po ztrátě titulu v uplynulém ročníku se ale v zákulisí spekulovalo o tom, že případný neúspěch v kvalifikaci o Evropskou ligu by mohl rozjet sérii změn.

„Až doteď se navzdory některým neúspěchům situace s Chovancem nikdy neřešila. Nyní je to poprvé, co se budou zabývat tím, jestli s Chovancem chtějí dál pokračovat, nebo ne,“ tvrdí Sportu dobře informovaný zdroj.

Že byla účast v hlavní fázi EL pro Spartu důležitá, svědčí i skutečnost, že boss Daniel Křetínský den před utkáním přišel mezi hráče a připomněl jim, že postup do základní skupiny je pro klub zásadní.

Jeho slova zabrala z hlediska přístupu k zápasu, v porovnání s odfláknutým vystoupením v prvním duelu sparťané odvetu s Vasluií odmakali, jenže výsledkově ji nezvládli. Pozice Jozefa Chovance se tímto neúspěchem výrazně zhoršila, během víkendu se ale nic dít nebude. „Žádné zemětřesení se do zápasu s Plzní nestane,“ říká zdroj. Každopádně pokud by Sparta nezvládla pondělní šlágr 5. kola nejvyšší soutěže, „GSM“ by se ještě přiblížil předčasnému konci.

Jozef Chovanec dohlíží na své svěřence.
Jozef Chovanec dohlíží na své svěřence.


Situace ale není ve fázi „vyhraj, nebo jdeš“. Daniel Křetínský zatím měl s Chovancem trpělivost, byť pro část příznivců nepochopitelnou, a případné odvolání nebude rozhodnutím z hodiny na hodinu.

To ale nesnižuje vážnost situace a napjatou atmosféru v klubu, který za posledních pět let vygeneroval ztrátu přes 600 milionů korun. Teď přišel vyřazením minimálně o 24 milionů korun spojených s účastí v základní skupině, zároveň poklesne hodnota jeho hráčů. Cena Václava Kadlece, kterého Sparta odmítla v létě prodat za téměř 6 milionů eur (cca 150 milionů korun) do Arnhemu, se požadavkům letenského klubu nyní vzdálí. V Gambrinus lize si ji výrazně nezvýší.

Utrpí i klubový koeficient, z 30 klesne na 25. I tato hodnota by měla Letenské udržet mezi nasazenými pro případ, že se v příští sezoně kvalifi kuje do bojů o Champions League, v následujících letech si už ale nemůže dovolit podobné zaváhání.

Není tajemstvím, že Křetínský neměl v posledních měsících na Spartu tolik času jako v minulosti, přednost dostal energetický byznys. I proto nedocházelo k radikálnějším krokům, k čemuž prý přispělo i přesvědčení prvního muže v klubu, že nevidí na trhu žádného vhodného nástupce.

Na startu sezony se ale jedno jméno objevilo, bez angažmá je nyní Pavel Hapal, jenž skončil v Žilině po vyřazení z předkola Evropské ligy.

Nejbližší týdny mohou být na Letné velmi rušné.

VYSVĚDČENÍ PRO CHOVANCE
Celková známka: dostatečná

Na lavičku Sparty usedl 7. října 2008, kdy tým převzal po odvolaném Vítězslavu Lavičkovi. Jak si Jozef Chovanec vede? Jak se s cíli, které před něj kladl šéf Daniel Křetínský, popasoval a s jakým plněním před něj může předstoupit? Deník Sport přináší jejich přehled. Z něho jednoznačně vyplývá, že Chovanec neobstál ani náhodou.

MISTROVSKÉ TITULY - 1
Ze tří pokusů dovedl Spartu pouze k jednomu triumfu v české lize, úspěšnost má tedy trenér a zároveň generální sportovní manažer třetinovou (úvodní sezona však byla neúplná). Jednou sparťany předběhla Slavia, v uplynulém ročníku Plzeň.
Známka 3

ZÁKLADNÍ SKUPINA LIGY MISTRŮ - 0 účastí
O Ligu mistrů má vzhledem k nízkému pohárovému koeficientu českých klubů v posledních letech možnost bojovat pouze mistr. A to se pod Chovancem povedlo jednou. Jediný pokus dostat se k milionům skončil loni v srpnu krachem v play off . Letenští v něm nestačili na slovenskou Žilinu, prohráli oba zápasy (doma 0:2, venku 0:1).
Známka 5

EVROPSKÁ LIGA - 2 účasti
Jednou se Spartě podařilo postoupit ze skupiny, podruhé v ní svoji pouť zakončila. V sezoně 2009/2010 sice hrála o postup do posledního zápasu, jenže v něm v přímé bitvě s FC Kodaň, na jejíž úkor se nyní Plzeň kvalifikovala do Ligy mistrů, tvrdě narazila (porážka doma 0:3). V uplynulém ročníku Letenští v pohárech přezimovali, v 1. kole vyřazovací části nestačili na Liverpool. Letos přišlo fiasko s Vasluií…
Známka 3

ONDRÁŠOVKA CUP - 0
Sparta vždy vyhlašuje útok na „double“, ovšem prioritou je pro ni samozřejmě liga. Alespoň do finále se pod Chovancem nedostala ani jednou.
Známka 5

ATRAKTIVITA HRY
Zásadní bod. Ruku na srdce, atraktivní hra vypadá jinak. Sparta se prezentuje nečitelně, hráči v mnoha zápasech jako by nevěděli, co mají hrát. Úvodní duel s Vasluií byl toho názorným příkladem. Letenští samozřejmě odehráli i vydařená utkání, jenže bylo jich poskrovnu. Jejich hra diváky spíš nudí. Je to ostrý kontrast s Plzní, která hrou baví sebe i diváky, navíc jí to nese úspěchy.
Známka 3
Vstoupit do diskuse
21

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud