Jakub Konečný
3. listopadu 2011 • 04:00

Svůdné sparťanky se fotily v plavkách. Vyzvou "ženskou Barcelonu"

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalistky Sparty Praha čeká dnes životní zápas – v osmifinále Ligy mistryň se postaví obhájkyním trofeje z Lyonu. Jenže ne na Letné, nýbrž na hřišti třetiligového Loko Vltavín. Což fanoušci i hráčky nesou velmi těžce. Náladu si zlepšily alespoň netradiční „přípravou“ na utkání – chystaly se na něj i v ateliéru, kde pózovaly v plavkách!



Je to kouzelná shoda okolností. V úterý hrála v Praze slavná Barcelona a dnes se v české metropoli představí její ženský protějšek. Dámy Olympique Lyon obhajují stejně jako borci katalánského klubu triumf v Champions League.

Je tu však jeden podstatný rozdíl. Zatímco duel Plzně s Barcelonou hostil vyšňořený Eden, sparťanky se s velkým favoritem utkají na skromném stadionku v Holešovicích, kde je doma třetiligový celek Loko Vltavín.

Hlavní důvod je jasný – peníze.

„V případě, že by se utkání našich holek s Lyonem hrálo na Letné, bylo by to z ekonomického hlediska hodně ztrátové,“ tvrdí Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty. „Šlo by o částku v řádech hodně desítek tisíc korun,“ upřesňuje.

Náklady by v tomto případě představovaly především výdaje na pořadatelskou službu, osvětlení a přípravu hřiště. To vše prý vyjde mnohem dráž než pronájem stadionu Loko Vltavín. „To je pro nás z pohledu financí naprosto v pohodě,“ říká Kasík.

Fanoušci ženského týmu Sparty však s postojem klubu k historickému střetnutí ostře nesouhlasí. Kdy jindy by se podle nich sparťanky měly představit na první scéně, když ne proti nejlepšímu týmu kontinentu?

Argumentují i tím, že odveta ve Francii se bude automaticky hrát na Stade de Gerland s kapacitou 40 500 míst. Při pohárovém utkání ve Znojmě se proto ultras Sparty dokonce vytasili s transparentem, na kterém stálo: Lyon na Letnou!

„Víme o tom a vnímáme to,“ ubezpečuje Kasík. „Jenže zatímco v Lyonu přijde na Ligu mistryň deset tisíc diváků, u nás by to byly sotva dva tisíce.“

Dominika Týlová, další ze sparťanských fotbalistek
Dominika Týlová, další ze sparťanských fotbalistek

Přesto varianta Letná ve hře byla. Pod jednou podmínkou: zápas by musela vysílat přímým přenosem České televize.

Klub by pak z následných příjmů z reklamy náklady na utkání bez problémů pokryl. „Jenže Česká televize nakonec od výroby přenosu upustila,“ říká Kasík.

„Chtěli jsme zápas s Lyonem vysílat, ale musel by se hrát ve středu od 17 hodin. Sparta nám řekla, že to není možné. Čtvrteční termín nám nevyhovuje, navíc stadion Vltavínu není pro pořízení přímého přenosu uzpůsoben,“ vysvětluje Jiří Ponikelský, programový ředitel sportovního kanálu ČT4.

V otázce místa konání osmifinále ženské Ligy mistryň hrál roli navíc ještě jeden podstatný fakt.

Příští pátek, tedy osm dní po utkání sparťanek s Lyonem, se na Letné rozehraje baráž české reprezentace s Černou Horou. A jakékoli, byť sebemenší riziko zhoršení stavu hrací plochy je v tomto případě samozřejmě krajně nežádoucí.

Vnucuje se tu námitka, že v případě postupu Sparty do Evropské ligy by skvěle udržovaný trávník musel beztak snést tři utkání navíc. Ani ta však u vedení letenského klubu neobstojí.

„Při vší úctě – ženská Liga mistrů a mužská Evropská liga jsou dvě neporovnatelné soutěže. Ekonomicky, podle zájmu médií i diváků. Vždyť i na druholigové Lausanne jich sem přišlo patnáct tisíc,“ reaguje Kasík.

Stadion Loko Vltavín má kapacitu 1500 diváků a vyprodáno dnes zřejmě nebude. Už vzhledem k době výkopu, čas 14.00 ve všední den není žádné terno. Nebylo však zbytí, v Holešovicích mají umělé osvětlení jen u tréninkového hřiště s umělou trávou...

Fotbalistky se tak rozhodly propagovat duel i jiným způsobem. Některé se nechaly nafotit v plavkách. „Myslely jsme si, že to bude mít větší náboj, než kdybychom se fotily v dresech,“ culí se záložnice Irena Martínková.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud