Jakub Konečný
5. listopadu 2011 • 07:59

Hašek: Do Sparty dostaneme jen čerty druhé a třetí kategorie

Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluví otevřeně, zajímavě – a rád. Sparťanský kouč Martin Hašek to potvrdil i v interview, které dal fanouškovským stránkám spartaforever.cz. Deník Sport vybral nejzajímavější pasáže a přidal k nim svůj názor.



Rozhovor pro spartaforever.cz vznikl už 10. srpna, ale redakce webu jej z kapacitních důvodů zveřejnila až v minulém týdnu. Odpovědi Martina Haška nechala v hovorové mluvě a deník Sport je kromě krácení nijak neupravoval.

O exotických posilách

„My pracujeme převážně s hráči z Čech a Slovenska, a pak už nějaký odložený, který moc nikdo nikde nechce. Kdo sem půjde z Brazílie a Argentiny, když je dobrej? Nikdo! Kluby z bohatých lig si můžou přivést ty špičkový. Viz třeba Pastore. To my ne, my prostě nikdy na takový hráče nedosáhneme, ty sem nedostaneme. Jak říká trenér Chovanec, sem dostanem „čerty“ 2. a 3. kategorie, spíš té třetí.“
Názor Sportu: Jak vidno, s politicky korektními vyjádřeními na adresu posil jiných etnik si sparťanský generální sportovní manažer příliš starostí nedělá. Jozef Chovanec to pochopitelně myslí v legraci s odkazem na legendární pohádku Hrátky s čertem, ale v západní Evropě by mu to jen tak neprošlo.

O vykání Jozefu Chovancovi

„Já mu vykám, on mi tyká… Býval můj trenér, tam to bylo takhle, logicky, přišel jsem do Sparty a vykal jsem mu, hráči trenérovi vykaj, když přijdou…On mi tykal, logicky a od tý doby to tak zůstalo. Je to o tom, kdo to komu nabídne, já to udělat nemůžu, že bych přišel a řekl: Hele, už jsme tady dost dlouho, co kdybysme…. On tohle předpokládám ví a asi má pro to nějaký důvody. Mně to ani divný nepřijde, ale chápu, že to zvnějšku může vypadat zvláštní…“
Názor Sportu: Nejenže to vypadá zvláštní, ono to zvláštní je. Zvlášť když si Jozef Chovanec tyká s hráči Jaromírem Blažkem a Tomášem Řepkou, tedy podřízenými Martina Haška. Takový stav zkrátka o něčem svědčí a Haškově autoritě rozhodně nepomáhá. Mezi oběma muži navíc není ani žádný velký věkový rozdíl – pouhých devět let.

O Kweukeho kondici

„Pokud budeme brát top kondici, kterou bychom si přáli my, tak v ní nebude nikdy. Je to takovej typ. Má strašnou sílu i rychlost, když ji nabere, když se rozeběhne, ale nebude nikdy vytrvalej. Nikdy ti tu nebude presovat jako Skalák nebo Krejčí na ME U-19. A pořád slyším, že máme hrát vysokej presink. Nemůžeme hrát vysokej presink, když máme Lea, kterej po našem útoku, kterej odtáhne a ve kterým má pět soubojů, je rád, že se může předklonit a vydejchat.“
Názor Sportu: Vida, to je upřímné vysvětlení jednoho taktického rébusu, který řeší odborná i laická veřejnost. Otázkou pak ale je, jestli je Leonard Kweuke použitelný pro skutečně špičkový tým, do kterého by ho Sparta jednou ráda prodala.

O fénování Manuela Pamiče Tomášem Řepkou

„No, on to snáší vcelku dobře…Dělá dost chyb a nejvíc nesmyslný ze všech. No a ten Řepa – když tam běháš, už seš uvařenej, je ti třicet osm a vedle tebe Pami, kterýmu něco říkáš, a on dělá furt ty samý chyby… Tak chápu. Já jsem rád, že tam někdo řve, já jsem rád, že tam někdo dělá pořádek. Protože když tam budou všichni mlčet, tak jsme… Měl by v rámci možností samozřejmě seřvat všechny, aby byl objektivní.“
Názor Sportu: Člověk by řekl, že Manuel Pamič je bombarďák, když si svými výkony ve sparťanském dresu vysloužil pozvánku do chorvatské reprezentace – a ejhle. On je to vlastně popleta a zmatkař. Každopádně se určitě nezlobí, že se Tomáš Řepka posunul ze základní sestavy na tribunu.

O délce a náročnosti tréninků

„Trénink je od hodiny do hodiny a půl – jak kdy. Víc než hodinu a půl většinou neděláme. Já to nemám rád. Naši hráči, když přestoupí do zahraničí, tak hned říkají: Tady je to jiný, tady se trénuje víc, intenzivněji…Nechápu to a štve mě to. Prostě z mého pohledu – buď někomu lezou do zadku, nebo je otázka, proč s tou intenzitou netrénovali tady.“
Názor Sportu: Na to je jednoduchá odpověď – asi je k tomu nikdo nebo nic nenutilo. Každopádně představa, že by se nějaký krajánek chtěl přes rozhovor pro česká média zalíbit svému trenérovi v zahraničním klubu je dost úsměvná.

O Juraji Kuckovi

„Kucka odešel do Itálie jako ještě nehotovej hráč, jako polotovar. Hrozně ještě chyboval, může si bezpečně nahrát do strany a jít do koncovky a on jde do dvou hráčů, narazí, spadne… Takovej „magor“, ale zas měl něco navíc, co ostatní hráči nemaj. Takovou tu sílu, přímočarost, odolnost.“
Názor Sportu: Polotovar, to je oblíbený termín Martina Haška. Označil jím na začátku této sezony i Leonarda Kweukeho. Šance, že by nějaký elitní hráč na Letné opravdu dozrál, je nicméně iluzorní. V české lize to zkrátka není možné – viz příklad právě slovenského reprezentanta. Teprve přestup do Janova pro něj znamenal další výkonnostní skok a to hned takový, že se v zimě bude stěhovat do Interu Milán.

Vůdci Sparty. Chovanec a Hašek na lavičce
Vůdci Sparty. Chovanec a Hašek na lavičce

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud