18. prosince 2011 • 19:50

Čeští futsalisté vyřídili i Bělorusko a postupují do baráže o MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští futsalisté porazili v Brně v závěrečném třetím utkání kvalifikace o mistrovství světa 2012 Bělorusko 5:2 a vyhráli bez ztráty bodu skupinu. Oba týmy si už v předcházejících dvou zápasech zajistily postup do baráže, která se bude hrát na přelomu března a dubna.



Po dnešním vítězství si svěřenci trenéra Tomáše Neumanna vybojovali výhodnější nasazení do prvního losovacího koše.

"V dnešním utkání nám šlo o to, abychom se v baráži vyhnuli nejsilnějším evropským týmům a dostali relativně slabšího soupeře, což se nám podařilo," uvedl po zápase spokojený kouč Neumann.

Stejně jako v předcházejících dvou kvalifikačních zápasech vyšel českému týmu úvod, ve kterém získal tříbrankový náskok. Trenér Neumann se musel obejít bez zraněného Michala Mareše, kterého v první čtyřce nahradil Michal Belej. Skóre otevřel už ve druhé minutě Rešetár. Druhý gól přidal o sedm minut později Janovský, jenž hlavou dorazil do sítě střelu Kopeckého, která se odrazila od břevna.

Po inkasovaní druhého gólu ale Bělorusko vytáhlo obranu, do svého výkonu přidalo větší aktivitu i agresivitu. Český tým více spoléhal na brejky. Po průnicích do otevřené obrany zakončil Rešetár sólo střelou těsně vedle branky. O chvíli později unikl po pravé straně Kopecký a jeho střelu z úhlu si srazil Kadaku do vlastní sítě.

Hra českého týmu v závěru poločasu ztratila tempo z úvodní části zápasu, k tomu se přidala i nedůslednost v defenzívě a pracně získaný náskok se rychle vytratil. Ve 14. minutě se střela Luškovského odrazila od Černika do branky. O dvě minuty později zapomněla obrana za sebou zcela volného Papova, pro kterého už nebylo problémem poslat míč do odkryté branky.

Po změně stran aktivita běloruských futsalistů ještě vzrostla a od vyrovnání zachránil český tým několika reflexivními zákroky brankář Gerčák. Částečné uklidnění přinesl čtvrtý gól Novotného, který obešel ve 24. minutě Ivanuština a na jeho tvrdou ránu už nestačil běloruský brankář reagovat. Čtyři minuty před koncem pojistil Reštár pátou brankou definitivně vítězství českého týmu.

Bělorusko se ještě pokusilo po inkasování pátého gólu o hru bez brankáře. Tu jim ale zkomplikovalo vyloučení Papova po druhé žluté kartě. Proti oslabenému soupeři už čeští futsalisté v poklidu dotáhli zápas do vítězného konce.

"Zbytečnými chybami jsme si zkomplikovali po dvou inkasovaných brankách situaci. Naštěstí přidal Novotný velice důležitou čtvrtou branku, která znamenala uklidnění. V závěru jsme už měli zápas pod kontrolou," dodal Neumann.

Česko - Bělorusko 5:2 (3:2)

Branky: 2. a 36. Rešetár, 9. Janovský, 12. vlastní Kadaku, 24. Novotný -
14. Černik, 16. Papov. Rozhodčí: Diaz (Šp.), Ivanov (Ukr.). ŽK: Papov, ČK: 36. Papov. Diváci: 1200.

Sestava Česka: Gerčák - R. Mareš, Rešetár, Frič, Belej - Novotný, Kopecký, Seidler, Janovský. Trenér: Neumann.

Turecko - Nizozemsko 3:4.

Tabulka:

1. ČR 3 3 0 0 13:5 9
2. Bělorusko 3 2 0 1 11:6 6
3. Nizozemsko 3 1 0 2 5:10 3
4. Turecko 3 0 0 3 6:14 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud