31. ledna 2012 • 15:00

Doping Bystroně přišel Plzeň na 15 milionů. A může stát víc!

Autor: neu
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výdaje za Bystroňův nákup, angažování náhrady i zrušení transferu Ševinského na Žižkov. Dopingová kauza plzeňského stopera má značné dopady i na klubovou kasu, za výše uvedené položky Viktoria utratila 15 milionů korun. Jenže částka může být daleko vyšší, až o 25 milionů korun. Taková je cena hráče na transferovém trhu, která bude v případě trestu nulová.



„Když to mám vyčíslit, náklady jsou ve výši plus minus 15 milionů korun,“ řekl včera Sportu generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Co všechno částka zahrnuje? Prvotní je investice do nákupu samotného hráče. Po ročním hostování ve Štruncových sadech na něj Plzeň v létě 2010 uplatnila opci, vykoupila jej z Levski Sofi a a uzavřela s Bystroněm tříletý kontrakt.

Tady lze však dodat, že Bystroň přispěl k postupu do Ligy mistrů, tudíž se klubu vyplatil.

Další „minusové“ položky vznikly v reakci na dopingovou kauzu. A sice v podobě angažování náhrady, mladoboleslavského stopera Václava Procházky.

Navíc klub stornoval už domluvený transfer obránce Františka Ševinského do Viktorie Žižkov. Sečteno, podtrženo - 15 milionů korun.

„Je mi to vůči Davidovi nesmírně líto, že to zveřejňuji. Je to pro něj životní tragédie. Nicméně nejsme sociální ústav, klubu tímto pádem vznikla nějaká škoda,“ uvedl Šádek s tím, že Viktoria po hráči nic vymáhat nehodlá.

„Je to riziko podnikání,“ podotkl funkcionář. Ovšem ztráty se můžou vyšplhat o 25 milionů výš, právě taková je Bystroňova současná tržní cena. Pokud by jej stihl delší trest, byl by bezcenný.

Další minus může Plzni vzniknout v marketingové sféře. Vzhledem k tomu, že se případ dotýká nejsledovanější klubové soutěže Ligy mistrů, byl v médiích notně propírán.

A nejen v těch českých. „Pevně věřím, že byť toho bylo kolem Viktorky poslední dobou hodně, zásadní dopad na marketingovou činnost to snad mít nebude.

David Bystroň a Daniel Kolář opouštějí hřiště po prohře s BarcelonouFoto Reuters

I když připouštím, že PR jsme si po skvělém vystoupení v Lize mistrů tímto případem asi trošku poškodili,“ uvedl Šádek.

Krátce po zprávě UEFA, že Bystroň měl pozitivní nález, prohlásil trenér Pavel Vrba, že Viktoria bude v rámci prevence dělat vlastní kontrolní testy hráčů.

Jak vypadá realita? „Už jsme v tomto směru progres udělali, kluky si namátkově bereme,“ uvedl Šádek. „Není to o tom, že jim nevěříme, spíš tak, že se snažíme být v tomto maximálně obezřetní. Ovšem je to lidský faktor.

Když hráč nebo člověk v jakékoli pozici nebo funkci bude chtít něco takového udělat, čímž neříkám, že to David udělal vědomě, nebo nevědomě, nejde tomu zabránit.“

Pokud se naplní očekávaný scénář a Bystroň vyfasuje dlouhý distanc, stihne finanční ztráta i jeho. Klub s ním pravděpodobně rozváže smlouvu za porušení smluvního vztahu, který je do kontraktů obvykle dáván.

„Nechci předbíhat, dokud k tomu nedojde. Jen řeknu, že každý klub na to pamatuje ve smlouvách,“ naznačil Šádek případný postup.

David Bystroň na tréninku Plzně
David Bystroň na tréninku Plzně

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud