Stanislav Hrabě
19. října 2012 • 14:41

Pocta legendě. Masopust je čestným občanem hlavního města Prahy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Získal Zlatý míč nejlepšího fotbalisty Evropy za rok 1962, stříbrnou medaili z MS ve stejném roce, na Julisce stojí jeho socha. Nyní přidal Josef Masopust, legenda českého fotbalu, další významnou poctu – stal se čestným občanem hlavního města Prahy.



„Mám tu čest přivítat Josefa Masopusta mezi čestné občany hlavního města Prahy,“ pronesl slavnostním hlasem primátor Bohuslav Svoboda v Brožíkově sále na Staroměstské radnici.

V jeho volebním období jde o první osobnost, jíž tento vysloveně čestný titul, k němuž se naváže žádný hmotný výdobytek, předal. „Celé generace mladíků měli na zdi plakát Josefa Masopusta a nejen z naší země,“ pronesl Svoboda. „Josef Masopust je symbolem nejen pro fotbalové umění, ale i pro fair play,“ dodal.

Ukázkou z knihy Dukla mezi mrakodrapy spisovatele Oty Pavla otevřel slavnostní akt herec Luděk Munzar. „Ahoj, Pepíku,“ nejprve oslovil vyznamenaného. A hned přidal osobní zážitek, kterak chtěl viděl utkání Československo-Rakousko, ale tentýž den se hrála ve Stavovském divadle Jiráskova Lucerna, v níž účinkoval. „Všechno jsem zrychlili a stihli to v nevídaném čase,“ přiznal.

Za narušení představení a nekázeň dostal pokutu osm tisíc korun a důtku. „Já ti to vrátím,“ nabídl se Masopust. „Nech to být, Pepíku. Zaplatil bych i víc, jen abych tě viděl,“ odkryl herec vztah k jednomu z největších českých fotbalistů v historii. 

Pražský primátor Bohuslav Svoboda drží v ruce památeční dres Dukly Praha se jménem Josefa Masopusta
Pražský primátor Bohuslav Svoboda drží v ruce památeční dres Dukly Praha se jménem Josefa Masopusta

Mezi gratulanty byli bývalí členové chilské stříbrné party z MS 1962 Josef Jelínek, Jan Lála, Václav Mašek, dukláci Ján Geleta, Jan Fiala, František Štambachr, mistr Evropy 1976 Antonín Panenka, k povinné dvouleté prezenční službě se hrdě hlásil i sparťanský idol Jan Berger. 

„Josef Masopust napsal na fotbalovém hřišti tolik radosti, že by to stačilo na několik kariér. I já patřil k jeho fanouškům,“ netajil Karel Poborský, rekordman v počtu utkání za českou reprezentaci, předseda České asociace hráčů fotbalu.

Josef Masopust vstoupil i do dějin Prahy. „Už bylo načase,“ poznamenal s příslovečným humorem. Do městské části Prahy 6 se přestěhoval z Teplic v roce 1952. „Patří mezi starousedlíky,“ ocenil Svoboda. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud