4. února 2013 • 12:14

SKANDÁL. 380 zmanipulovaných zápasů! Včetně Ligy mistrů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem 380 fotbalových zápasů v Evropě bylo s největší pravděpodobností zmanipulováno. Včetně jednoho utkání Ligy mistrů odehraného na anglické půdě. Tuto informaci odhalila Evropská policejní agentura Europol, podle níž tyto duely vynesly na sázkách částku kolem osmi milionů eur (205 milionů korun). Dalších minimálně 300 podezřelých utkání se v uplynulých třech letech odehrálo v Africe, Asii a Jižní a Střední Americe.



Šéf Europolu Rob Wainright na dnešní tiskové konferenci v haagském sídle agentury uvedl, že mezi ovlivněnými zápasy byla i utkání Ligy mistrů a kvalifikace o postup na mistrovství světa či mistrovství Evropy.

"Je to smutný den pro evropský fotbal. Vyšetřování odhalilo manipulaci zápasů v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli," řekl Wainwright.

Dodal, že ovlivňování má na svědomí sázkařský syndikát se sídlem v Singapuru, který spolupracuje s kriminálními gangy po celé Evropě. "Myslím, že to je velký problém pro integritu evropského fotbalu," uvedl šéf evropské policejní organizace.

Díky společnému vyšetřování bylo v 15 zemích identifikováno 425 úplatných rozhodčích, fotbalistů a kriminálníků. Na ovlivňování zápasů se podílely také asijské sázkařské gangy, některé duely se hrály mimo Evropu.

Díky společnému vyšetřování bylo v 15 zemích identifikováno 425 úplatných rozhodčích, fotbalistů a kriminálníků. Jejich jména ani detaily o podezřelých zápasech Europol kvůli probíhajícímu vyšetřování nezveřejnil.

Není proto jasné, kolik z dnes oznámeného počtu zápasů už vyšlo najevo při odhalování korupčních skandálů například v Itálii či Německu. "Obáváme se, že tohle je jen špička ledovce," řekl Wainwright.

Maďarský vyšetřovatel Lászlo Angeli uvedl příklad, jak celá síť fungovala. "Jeden její maďarský člen, jenž byl přímo podřízen singapurskému šéfovi, byl ve styku s maďarskými rozhodčími. Mohl tak s jejich pomocí ovlivnit zápasy, které po celém světě řídili," řekl.

Další společníci pak na internetu či telefonicky vsadili u bookmakerů v Asii, kde přijímají i sázky, jež jsou nezákonné v Evropě.

"Jeden takto zmanipulovaný zápas mohl zahrnovat 50 podezřelých lidí v deseti zemích na různých kontinentech," dodal německý vyšetřovatel Friedhelm Althans.

Co Europol odhalil?

- Jeden ze zmanipulovaných zápasů je duel Ligy mistrů odehraný v Anglii "v posledních třech nebo čtyřech letech".

- Informace, o který zápas konkrétně jde, nemůže být zveřejněna kvůli probíhajícím soudním řízením.

- Některé zápasy byly zkorumpované také v kvalifikacích na mistrovství světa a EURO. Zmanipulované byly i některé "top zápasy" v evropských ligách.

- Vyšetřovatelé se obávají, že "je to jen špička ledovce".

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud