3. června 2013 • 21:40

Nedvěd je nejlepším záložníkem, brankářům vládne Vaniak

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

NEJLEPŠÍ HRÁČI ČESKÉ LIGY | Bývalý reprezentační kapitán Pavel Nedvěd byl vyhlášen nejlepším hráčem v historii samostatné české ligy. Držitel Zlatého míče za rok 2003 byl v anketě Ligové fotbalové asociace zvolen také nejlepším záložníkem nejvyšší soutěže. Slavností vyhlášení proběhlo na galavečeru ve Vinohradském divadle.



Čtyřicetiletý Nedvěd, jenž momentálně působí ve vedení Juventusu Turín, v samostatné české lize odehrál pouze tři sezony, protože v roce 1996 odešel ze Sparty Prahy do Lazia Řím. I tak stihl odehrát 114 utkání a zaznamenal 26 branek. Celkové prvenství získal s 5573 hlasy.

"Byl to skvělé a ani jsem to takové nečekal. Bylo to pojaté hodně honosně a samozřejmě při záběrech z minulosti se člověk ani pomalu nepoznával," řekl Nedvěd na tiskové konferenci po slavnostním ceremoniálu.

Byl rád, že se po dlouhé viděl se starými známými, například s bývalými reprezentačními kolegy Martinem Vaniakem a Tomášem Galáskem nebo s někdejšími sparťanskými spoluhráči Horstem Sieglem a Jiřím Novotným.

"To jsou hráči, se kterými jsem začínal jako mladý zobák. Někdo už byl trošičku nafouklý, ale to je normální, pohybu už tolik není a sám vím, o čem to je," konstatoval s úsměvem bývalý záložník.

Při setkání se svým reprezentačním kapitánským nástupcem Tomášem Rosickým cítil jistou nostalgii.

Pavel Nedvěd uvažuje o návratu do Čech
Video se připravuje ...

"Bylo to takové zvláštní, když mi Tomáš předával cenu, protože jsme spolu odehráli spoustu skvělých zápasů a on patřil do té naší party. Já už vlastně čtyři roky nehraji fotbal, ale zůstal jsem fanouškem a rád bych, aby jim to vyšlo," připomněl Nedvěd rozjetou kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2014 v Brazílii.

"Hlavně to musí zvládnout v pátek, protože bych tam s těmi "Íčky" pak nevydržel," doplnil k pátečnímu zápasu národního týmu s Itálií.

V pořadí záložníků za Nedvědem skončil na druhém místě další bývalý hráč letenského celku a rekordman v počtu startů za národní tým Karel Poborský, který působil také ve Slavii, na Žižkově a v Českých Budějovicích.

Třetí příčku obsadil Pavel Horváth, jenž letos získal svůj druhý titul s Plzní a dříve nastupoval rovněž za Spartu, Slavii, Teplice a Jablonec.

NEJLEPŠÍM BRANKÁŘEM JE VANIAK

Nejlepším brankářem byl zvolen Martin Vaniak. Bývalý gólman přezdívaný "Čaroděj" chytal ve Slavii, se níž získal dva tituly, předtím v Olomouci, Drnovicích a Mostu.

Na kontě má 440 odchytaných zápasů. Druhý skončil gólman Jihlavy Jaromír Blažek, který působil také ve Spartě, Žižkově, Bohemians 1905, ve Slavii a v Příbrami. V pořadí třetí Petr Kouba hrál ve Spartě, Žižkovu a Jablonci.

OBRÁNCŮM VLÁDNE NOVOTNÝ

Nejlepším obráncem byl zvolen Jiří Novotný, který se Spartou získal v samostatné české lize osm titulu, dalších pět přidal ve federální soutěži.

Celkem Novotný odehrál v Gambrinus lize 404 utkání, vedle letenského celku krátce působil také Liberci a Mostu. Druhý skončil další bývalý sparťan Tomáš Řepka a třetí bývalá opora Slavie Jan Suchopárek.

SIEGL JE NEJLEPŠÍM ÚTOČNÍKEM

Cenu pro nejlepšího útočníka získal Horst Siegl, jenž se nejvíce proslavil ve Spartě, kde hrál do roku 2001. Poté působil i v Příbrami, Plzni a Mostu.

Prvoligovou kariéru ukončil v roce 2006 s bilancí 435 utkání/176 branek. Druhý skončil někdejší slávistický útočník Stanislav Vlček, třetí kanonýr Radek Drulák, bývalý forvard Olomouce a Drnovic.

VRBA ZVOLEN  NEJLEPŠÍM KOUČEM

Nejlepším trenérem byl vyhlášen Pavel Vrba, který Plzeň dvakrát dovedl k mistrovskému titulu. Poprvé uspěl před dvěma lety, naposledy v sobotu.

Devětačtyřicetiletý kouč v květnu 2003 krátce vedl Ostravu, Viktorii převzal v roce 2008. Druhé místo obsadil zkušený Petr Uličný, který na konci minulé sezony skončil v Olomouci.

Dříve vedl také Brno, Zlín, Hradec Králové, Opavu, Žižkov, Plzeň a Ostravu. V české lize odkoučoval 416 duelů. Třetí skončil trenér Jihlavy František Komňacký. Vítěz ligy z roku 2004 s Ostravou v české nejvyšší soutěži ještě vedl Jablonec a Slovácko.

Nejpamátnějším zápasem dvacetileté historie bylo zvoleno pražské derby Sparty se Slavií (4:4) z roku 2001. Druhé místo obsadil duel Brna se Slavií (1:1) z roku 1996, třetí příčku obsadilo další derby Sparta - Slavia z roku 2000, které Letenští vyhráli 5:1.

Nejlepším gólem byla zvolena trefa Davida Zoubka z roku 2002, kdy se tehdy v dresu Hradce "kopem škorpiona" trefil do sítě Liberce. Další pořadí obsadila sóla Petra Švancary (v roce 2008 za Žižkov proti Bohemians Praha) a Milana Petržely (v roce 2011 za Plzeň proti Hradci Králové).

Nejlepším hráčem v historii samostatné české fotbalové ligy se stal Pavel Nedvěd, cenu mu předával Tomáš Rosický
Nejlepším hráčem v historii samostatné české fotbalové ligy se stal Pavel Nedvěd, cenu mu předával Tomáš Rosický

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud