25. září 2013 • 12:20

Bicanovi by bylo 100 let! Svaz ho na výročí uvedl do Síně slávy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Legendární fotbalový kanonýr Josef Bican byl v den 100. výročí od svého narození uveden in memoriam do Síně slávy Fotbalové asociace ČR. Slavnostního aktu na Vyšehradě u hrobu slavného hráče se zúčastnili jeho syn Ivan, generální sekretář FAČR Rudolf Řepka či manažer reprezentace Vladimír Šmicer.



Bican, který zemřel 12. prosince 2001, měl být do Síně slávy zařazen už v loňském roce. Proti tomu se však tehdy postavil jeho syn Ivan, podle něhož se FAČR nikdy nevypořádala s tím, že komunisté v minulosti prostřednictvím fotbalu proslulého slávistického střelce perzekuovali.

Josef Bican by 25. září oslavil 100. narozeniny. Fotbalová asociace ho při té příležitosti uvedla do Síně slávy. Syn Ivan na ceremoniálu u hrobu svého otce nechtěl žádné představitele Slavie...
Video se připravuje ...

Předseda asociace Miroslav Pelta ale na začátku roku na galavečeru Slavie v rámci oslav 120. výročí založení klubu perzekuci slavného útočníka odsoudil a omluvil se, že Bican ještě nebyl za svou činnost oceněn. Jeho syn tak už uvedení slavného kanonýra do Síně slávy nebránil.

Do Síně slávy jsou voleny významné osobnosti českého a československého fotbalu od roku 2006 při příležitosti vyhlašování ankety Fotbalista roku. Bican se jejího vzniku nedožil a nemohl být mezi těmi, kteří si pro uvedení do Síně slávy přišli.

Ivan Bican pokládá květiny na hrob svého otce, kterého FAČR uvedla do Síně slávy
Ivan Bican  pokládá květiny na hrob svého otce, kterého FAČR uvedla do Síně slávy

Později byla změněna pravidla pro uvedení a členy se stávaly i osobnosti in memoriam. Poměrně dlouho jsme hledali vhodnou příležitost pro uvedení Bicana a ta nastala právě dnes u příležitosti jeho stého výročí narození," řekl Řepka.

"Nezískal Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa, nevybojoval medaile ze šampionátů, dokonce nebyl ani vyhlášen fotbalistou roku, protože tato anketa spatřila světlo světa dlouho po tom, co Josef Bican ukončil svoji obdivuhodnou a, bohužel, i podivuhodnou kariéru. Přesto jeho jméno zná u nás téměř každý," dodal Řepka u Bicanova hrobu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud