16. května 2014 • 10:16

Blatter: Přidělit MS Kataru byla chyba. Ale ty se v životě stávají

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf světového fotbalu Sepp Blatter zopakoval svůj negativní postoj vůči mistrovství světa v roce 2022 Kataru. Osmasedmdesátiletý předseda FIFA v rozhovoru pro švýcarskou televizi RTS uvedl, že bylo chybou šampionát zemi v Perském zálivu přidělit.



"Určitě to byla chyba. Ale víte, v životě uděláte spoustu chyb," řekl Blatter. Katar získal pořadatelství v prosinci 2010. Členové výkonného výboru FIFA tehdy emirátu dali přednost před kandidaturami Austrálie, Japonska, Jižní Koreje a USA.

"V expertízách byl jasně uvedeno, že letní teploty tam jsou příliš vysoké. Tato skutečnost nicméně nezastavila exekutivu FIFA, aby šampionát velkou většinou emirátu přidělila," uvedl Blatter.

FIFA nyní hledá vhodný termín pro šampionát. Šéf federace by byl pro konec roku, kdy v zemi nepanují až pětapadesátistupňová horka, která by jinak turnaj ohrožovala.

Katar navíc čelí kritice kvůli nelidským podmínkám, v nichž musejí dělníci na stavbách objektů pro šampionát pracovat. Organizace Amnesty International loni na podzim přirovnala zacházení se zahraničními pracovníky k otrokářství a k dodržování lidských práv vyzval následně i Evropský parlament. I Blatter tehdy označil situaci za nepřijatelnou.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud