7. června 2014 • 18:10

Kubíček nechtěl mlčet. Na valnou hromadu FAČR ho ale nepustili

Autor: sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani jedna námitka, ani jeden pozměňovací návrh při schvalování úprav stanov, žádný diskusní příspěvek, jediný delegační lístek zdvižený proti čemukoli při hlasování. Průběh 16. řádné Valné hromady FAČR jako za minulého režimu. Možná i proto, že jediný, kdo by se odvážil protivit fotbalové vrchnosti, dlouholetý olomoucký funkcionář Jiří Kubíček na ní chyběl. Do sálu ovšem proniknout chtěl.



Seděl ve foyeru a věděl, že dovnitř nesmí. Neměl delegační list ani s hlasem poradním, natož s právem hlasovat. Jiří Kubíček pracoval ve výkonném výboru mnoho let i jako místopředseda za Moravu. Před několika lety se však z vrcholného fotbalu stáhl, dokonce opustil i Sigmu Olomouc, již jako ředitel dotáhl k mnoha mezinárodním úspěchům.

Přesto nadále ve fotbale funkcionáři. Je členem Řídící komise na Moravě za olomoucký kraj a na základě tohoto faktu se chtěl zúčastnit valné hromady. Předseda komise Pavel Blaha měl totiž rovněž delegační list za Jihomoravský kraj, mohl tak delegaci za komisi předat některému z její členů. Všichni ostatní už delegováni byli za jiný subjekt, Kubíček byl jediný bez této výhody.

„V půlce května jsem pořádal, jestli bych mohl delegaci dostat. Řekli mi, že to musí rozhodnout Praha a nakonec mě na valnou hromadu nepustili,“ sděluje Kubíček.

Místopředseda FAČR Roman Berbr a předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková na valné hromadě FAČR
Místopředseda FAČR Roman Berbr a předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková na valné hromadě FAČR

Na rozdíl od ostatních by v sále nemlčel. „Stanovy obsahují některé nepřesnosti až pochybení,“ říká zkušený legislativec, jenž vykládá fotbalové právo i na Universitě Palackého v Olomouci. „Jde například o nutnost delegování statutárních zástupců, rovněž postavení moravské komory je ve stanovách nejasné,“ sděluje aspoň některé výtky.

Na valné hromadě by na to upozornil, čímž by narušil její hladký a rychlý průběh. Na ni ovšem nepronikl. Do Prahy přicestoval na odvolací řízení, kdy úspěšně zastupoval Morkovice, jejichž zápas s Chropyní byl ve zlínském kraji kontumován pro neoprávněný start hráče (nesrovnalosti s ID).

Protože do jednacího sálu neměl vstup, sebral se a odjel zpátky do Olomouce. Vlak v 10.06 viděl na perónu, jak mu ujíždí, Detvan ve 13.41 stihl a krásné sobotní odpoledne už trávil spokojeně na chatě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud