9. srpna 2007 • 00:00

Byli jsme šťastnější, tvrdí slávisté

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štěstí, loterie, náhoda. Taková slova zněla po utkání v obou kabinách po slávistické penaltové výhře nad slovenskou Žilinou.



Fotbalisté pražské Slavie po vypjaté odvetě druhého předkola Ligy mistrů s Žilinou, kterou vyřadili až v penaltovém rozstřelu, mohou jásat a dál snít o své premiérové účasti v základní skupině milionové soutěže. "Sešívaní" připustili, že při penaltách se k nim přitočila štěstěna, nijak to však nezmírnilo erupci jejich nadšení. Pražané teď už myslí na souboje se slavným Ajaxem Amsterodam, na který si troufají také. Hrdinou Slavie byl brankář Martin Vaniak, letní posila z Mostu. Jednu penaltu báječně chytil, dvakrát střelce ze Žiliny jako by uhranul a jejich pokusy šly nad břevno. "Byla to už taková loterie, v níž jsme byli šťastnější," oddechl si zkušený gólman po zápase. Sám prý zápas spíš protrpěl. "Bylo to pro mě nepříjemné. Sto dvacet minut jsem stál v bráně, pršelo na mě, protože oni v podstatě neměli kloudnou šanci. Dnes jsme byli jasně lepší a zaslouženě jsme postoupili," uvedl Vaniak. Penaltovým exekutorům ze Žiliny prý jejich úlohu nezáviděl. "Nedali tři penalty, což je dost. Ale je to složité, mají za sebou už hodně zápasů a dnes navíc i prodloužení. I ta únava nakonec mohla rozhodnout," mínil Vaniak.
Dále čtěte:

Slavia porazila Žilinu až na penalty
Rozhodla psychika, shodli se trenéři
Zápas Slavia - Žilina on-line

Stanislav Vlček si mohl úlevou vydechnout, jako kapitán převedl tým přes nástrahy druhého předkola. Spálil sice několik šancí, ale proměněnou penaltou v šesté sérii nakonec Pražanům hodně pomohl. "Ráno jsem penalty zkoušel a obě mi brankáři chytili. Tak jsem to už nekopal do stran, ale přímo pod břevno, a to se vyplatilo," usmíval se Vlček. Při rozstřelu prý měl nahnáno. "To je jasné, že jsem byl hodně nervózní. Ale postoupili jsme a za odměnu jsme sobě i divákům dali krásné zápasy s Ajaxem," liboval si Vlček.
VÝHRA VZPRUHOU DO LIGY
Vydřená výhra nad Žilinou prý Slavii může hodně pomoci. "Vyhráli jsme první ligový zápas v Jablonci, teď vyřadili Žilinu, takže se nám ve čtvrtek na trénink půjde o moc lépe. Ale důležité je i zjištění, že jsme dnes hráli už mnohem lépe než v Žilině, až na mnoho neproměněných šancí," poukázal Vlček na špatnou produktivitu mužstva. Záložník Vladimír Šmicer sice před dvěma lety společně s Milanem Barošem jako první Češi v historii Ligu mistrů vyhráli, dnes mu ale bohatě stačilo to, že se Slavií může dál živit sen o základní skupině. "Odehráli jsme slušný zápas, jen jsme zklamali v koncovce. Ale hlavní je postup. Byl to strašně důležitý zápas s ohledem na další vývoj sezony, a kdyby to dnes nevyšlo, mohli jsme mnoho ztratit," uvědomoval si Šmicer. Radost z postupu mu zkalila jen žlutá karta, kterou dostal těsně před poločasem. Letos v pohárech uviděl už druhou a první zápas v Amsterodamu si nezahraje. "To mě mrzí, možná to dnes bylo zbytečné. Trefil jsem i míč, ale záleží na posouzení rozhodčího. Je škoda, že si na Ajaxu nezahraju. Ale věřím, že kluci do odvety přivezou takový výsledek, aby s ním ještě bylo možné doma něco dělat," věřil Šmicer, s nímž souhlasil i Vlček. "Ajax ještě ani nezačal ligu, to by pro nás mohla být výhoda, protože není tolik rozehraný," uvažoval Vlček.
ŽILINSKÝ SMUTEK S ÚNAVOU
Veselí slávistů ostře kontrastovalo s výrazy žilinských hráčů. Asi nejvíc se soužil český zadák v žilinských službách Benjamin Vomáčka, který selhal v šesté sérii penalt, čímž odpálil slávistickou radost. "Je to špatné, byli jsme hodně blízko. Je to velký smutek a zklamání. Chtěl jsem to kopnout nahoru, ale dal jsem do toho moc síly," řekl posmutnělý Vomáčka, který se prý na penalty příliš nehrnul. "Nikomu se moc nechtělo, ale někdo to na sebe vzít musel," podotkl. Žilina si podle něj postup prohrála už v prvním zápas na domácí půdě. "Mohli jsme vyhrát o dvě tři branky a tady mít klid. Tady byla zase lepší Slavie, takže to spravedlivě došlo do penalt. A to je už loterie," prohlásil Vomáčka.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud