22. září 2014 • 20:50

Mistrovství světa v Kataru nebude, tvrdí vysoce postavený člen FIFA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Člen výkonného výboru FIFA Theo Zwanziger očekává, že fotbalové mistrovství světa v roce 2022 se v Kataru konat nebude. Podle bývalého předsedy Německého fotbalového svazu představují klimatické podmínky v emirátu v Perském zálivu pro hráče a fanoušky příliš velké zdravotní riziko.



"Osobně se domnívám, že MS 2022 se nakonec v Kataru neuskuteční," citoval Zwanzigera německý Sport Bild Plus. "Lékaři říkají - a to jsem nechal zaprotokolovat - že si nemohou vzít na odpovědnost, aby se v létě za takových podmínek konalo mistrovství světa."

Organizátoři tvrdí, že letní padesátistupňová vedra v Kataru by hráči nepocítili díky klimatizovaným stadionům, podle Zwanzigera to ale nestačí.

"Šampionát se neodehrává jen na stadionech. Přijedou fanoušci z celého světa. Jediný případ ohrožení na životě by vedl k zahájení řízení ze strany státního zastupitelství. Za to by nikdo z výkonného výboru FIFA nechtěl být zodpovědný," řekl Zwanziger. Řešením by mohlo být pouze přesunutí turnaje do zimních měsíců, to však nemá šanci projít kvůli odporu evropských lig.

Katarské pořadatele však nechávají Zwanzigerova prohlášení v klidu. "Katar uspořádá mistrovství světa v roce 2022 i přes kritiku člena výkonného výboru FIFA dr. Zwanzigera, která odráží jen jeho osobní názor a ne názor FIFA," uvedl šéf komunikace katarských organizátorů Násir Chatira. "Jediná otázka je kdy, ne jestli. Léto nebo zima, my budeme připraveni," dodal.

Volba Kataru je terčem kritiky od samého počátku. Země nemá fotbalovou tradici, tamní firmy čelí při přípravě staveb pro MS obvinění z otrokářských praktik a vykořisťování dělníků a navíc panuje podezření, že výhru Kataru při hlasování v roce 2010 ovlivnily úplatky. Letos v lednu prezident FIFA Sepp Blatter poprvé přiznal, že udělení šampionátu Kataru byla chyba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud