15. srpna 2007 • 00:00

Moje jméno mi tam nesedělo!

Autor: Sport
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden úspěch za druhým. Takový je teď život Martina Fenina. Po finálovém gólu na MS "dvacítek" v Kanadě přišly další tři v lize.



Jeden úspěch za druhým. Takový je teď život Martina Fenina. Už si pomalu musí zvyknout na to, že každý den mu připraví jedno příjemné překvapení. Po finálovém gólu na MS "dvacítek" v Kanadě přišly další tři v lize. Bijí se o něj zahraniční kluby. A včera jej Karel Brückner povolal do reprezentačního "áčka"!


Jak jste se tu informaci dozvěděl? "Po zápase s Jabloncem jsem zjistil, že na tribuně seděl pan Brückner. Novináři se mě pak pořád ptali, co bych dělal, kdybych byl nominovaný. Začal jsem nad tím přemýšlet. Ale zase ne nějak zvlášť. Dnes ráno jsem se probudil, bylo asi půl desáté, a na mobilu jsem měl spoustu zpráv a nepřijatých hovorů. Mrkl jsem na teletext a tam jsem to viděl." Předtím jste nic netušil? Ani trenér Petr Rada, který je asistentem u reprezentace, nic nenaznačil? "Ne, vůbec nic. Už celý týden se mě snažil držet při zemi. Chtěl, abych se moc nepobláznil. Měl strach, aby mi to nestouplo do hlavy a abych nehrál v Teplicích na sebe. Ale já nejsem taková povaha." Když jste viděl svoje jméno ve společnosti útočníků Baroše, Kollera a Kuliče, co jste si řekl? "Koukal jsem na to asi čtyřikrát, jestli je to pravda. Moje jméno mi tam nějak nesedělo! Koller, Baroš... No asi z toho budu trochu nervózní, přeci jenom jsem je vídával jen v televizi." Trenér Brückner o vás při nominaci prohlásil, že máte lepší pokrytí míče než Milan Baroš. Jak se to poslouchá? "No jestli to říkal, tak mě to moc těší. Mně se líbí, jak Milan Baroš hraje. Je to pro mě veliká pocta. Ovšem musím zůstat na zemi. Chci hrát to, co umím, a pak se uvidí, jestli na tuto úroveň vůbec stačím. I kdybych nastoupil proti Rakousku jen na jednu minutu, bude to obrovský zážitek. A jestli zůstanu jen na lavičce, budu si toho vážit také. Být s takovými hráči na tréninku pro mě bude obrovská zkušenost." Dokážete vůbec vstřebávat to, co se kolem vás v poslední době děje? "Vstřebávám to, ale ani si to nějak nestíhám uvědomovat. A to je možná dobře, aspoň se mi z toho nezamotá hlava. Když se něco stane, hned to přebije něco nového. Není čas oslavovat. Pokaždé je přede mnou nová výzva. Proti Kladnu jsem dal dva góly, byla to paráda, jenže den nato jsem se začal strašně bát. Toho domácího zápasu s Jabloncem. Věděl jsem, že nesmím zklamat a že to musím potvrdit. A tak to jde pořád dál." Chystá se do Rakouska vaše maminka, babička a zbytek rodiny, kteří vám fandili i v Kanadě? "S maminkou jsem už mluvil. Je hodně šťastná, ale je toho na ni moc. Pro mě samotného je to všechno šílené a pro ni ještě víc. Všechno prožívá mnohem víc. Ale ten zápas si určitě užije. Když nepojede, tak bude aspoň u televize. Teď večer někam zajdeme na večeři a snad se všichni probereme."
Případ Fenin očima Karla Brücknera "Je to hráč, který se nám typologicky hodí do útočné řady. Je to zase něco jiného. Vítám i to, že jde o borce mladého, protože tam máme hráče, kteří jsou ve věku, kdy to už je tak na hraně. I když samozřejmě není nikde psáno, že fotbalista je ve třiceti čtyřech starý. V čem se Fenin změnil od minulé sezony? Takhle jsem to nekonfrontoval. Ani mě nenapadlo, že ten hráč může takhle vyskočit. Ale na mistrovství světa dvacítek ukázal nekompromisní cit v šestnáctce, orientaci v ní, pokrytí míče. Prostě je to hráč, který prokázal kvalitu. Ale pořád tam jsou ještě předpoklady růstu. Srovnání s Barošem? Je více silný na míči, dokáže si ho víc pokrýt. Teď to předvedl třeba v utkání s Jabloncem, v němž byl na hrotu víceméně sám a dovedl si s tím poradit. Milan je víc do toho "riskantního rychla" i se ztrátou. A možná, že ten instinkt v šestnáctce má Fenin ještě o trochu lepší než Milan. Co říkám na odchody mladých hráčů? Je to věc každého jednotlivce. Obecně bych ale raději volil cestu, která platila dříve. To znamená zůstat co nejdéle v české lize a potom se s vyšší kvalitou vydat za zahraničním dobrodružstvím."

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud