15. srpna 2007 • 00:00

Prodával dresy Slavie, teď v nich hraje

Autor:
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obránce Františka Dřížďala znalo dlouhá léta jen pár fandů provinčních klubů z nižších soutěží. Dnes vyběhne na trávník amsterdamské Arény v dresu Slavie, aby se bil za miliony ze štědré Ligy mistrů.



Obránce Františka Dřížďala znalo dlouhá léta jen pár fandů provinčních klubů z nižších soutěží. On, vyučený kuchař, pravidelně vařil pro stovky strávníků a po večerech trénoval, aby v sobotu nebo v neděli mohl za pár stovek hrát divizi nebo třetí ligu. Dnes pravděpodobně nastoupí v amsterdamské Areně a v dresu Slavie se bude rvát o miliony z Ligy mistrů. Ráno na ruzyňském letišti byl trošku nervózní. Čekal ho první let za velkým fotbalem. Proč na konci fotbalového života v devětadvaceti letech? "Za to musím poděkovat panu Lacinovi. Řekl mi, že se mu líbím jako hráč, a nabídl mi spolupráci. Dohodli jsme se. Za týden jsem pak podepisoval smlouvu ve Slavii," popisuje začátek své fotbalové pohádky. "Ale hlavně letím úplně poprvé, nikdy jsem tak necestoval ani na dovolenou," dodává ke své nervozitě. Slávisté za angažování neznámého hráče sklidili kritiku i úsměšky. Trenér Jarolím ale hráče dlouho sledoval a věděl, koho do týmu bere. "Stály o něho i další kluby. Tak když jsme byli před podpisem smlouvy, vedoucí mužstva Držmíšek ho v Sokolově hlídal, aby se nedohodl s někým jiným," popisuje úsměvnou epizodu klubový mluvčí Ondřej Zlámal. Třeba Olomouc a její trenér Pulpit by udělali cokoliv, aby Dřížďala na Hanou přivedli. "Pan Pulpit mi dal šanci. Hrál jsem v Sokolově divizi, a když tam získali druhou ligu, tak si mě nechal a já mohl hrát druhou nejvyšší soutěž," děkuje na dálku slávista. Co bylo dřív? Čas dělil mezi fotbal a kuchyni. "Hrál jsem za Karlovy Vary, potom něco v Německu, divizi v Sokolově. A pak jsem se rok živil ve druhé lize v Sokolově," ohlíží se za kariérou. Vyučený kuchař novým spoluhráčům ve Slavii zatím neuvařil. "Nebyl čas a taky bych se do ničeho velkého nechtěl pouštět. Já nikdy nezkusil vařit třeba v restauraci. Protože jsem potřeboval večer trénovat a o víkendu hrát, tak jsem dělal v závodních jídelnách a tak. Pracovat v restauraci ani nešlo. Pak jsem získal práci v obchodě se sportovními potřebami," vzpomíná. V obchodě, specializovaném na fotbalové propriety, dělal skoro rok, než se plně vrhl na fotbal. "Jasně že jsme prodávali slávistické dresy! Majitel byl velký slávista. Je rád, že se může pochlubit tím, že u něho prodával hráč Slavie! " Když dnes dostane důvěru a nastoupí, zahraje si na největším stadionu, jaký kdy viděl. "Nikdy jsem na takovém nebyl. Jen jsme s klukama asi dvakrát zajeli na bundesligu do Norimberka. Je to nejblíž, tak nebyl takový problém složit se na auto. Viděl jsem tam Dortmund a ještě nějaký zápas. A kde jsem hrál? Největší kotel byl asi na Bohemce," vrací se v myšlenkách do druhé ligy. Když ho trenér Jarolím pošle na hřiště, slibuje, že se nelekne. "Je mi devětadvacet. Nezblázním se," loučí se.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud