6. prosince 2014 • 13:00

Sparta a další chtějí jiné akademie: Odpovědnost má nést klub

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí má výkonný výbor jednat o návrhu na vytvoření mládežnických akademií, za kterým stojí také reprezentační trenér Pavel Vrba. Proti však jsou některé kluby v čele se Spartou. Vadí jim nejen podoba dokumentu, ale především to, že se nad zásadním materiálem nevedla diskuse.



Asociace navrhuje, aby mladíci trénovali čtyři dny v týdnu v krajských akademiích. Sparta to odmítá, chce si své budoucí hvězdy primárně vychovávat sama. I kvůli tomuto rozporu by ráda o dokumentu odborně debatovala. Přitom za dva dny může být o všem rozhodnuto.

Kluby se o chystaném projektu prvně dozvěděly v pondělí 24. listopadu na semináři sportovních center mládeže v Nymburku. Sparta si proto domluvila schůzku a koncem minulého týdne se seznámila s obsahem dokumentu, Slavia se k němu dostala až tento čtvrtek.

„Jedná se o nejdůležitější materiál pro budoucnost českého fotbalu, protože jde o mládež, která nás bude reprezentovat v nejbližších letech. Proto se o ní musí dostatečně mluvit,“ vysvětluje Jaroslav Hřebík, sportovní ředitel Sparty, která dodává do mládežnických národních týmů nejvíce fotbalistů.

Přidává se i  Brno

Přidává se i Brno, druhý zásadní dodavatel reprezentačních mladíků. „Jsme zásadně proti schválení, neprošlo to diskusním řízením, je to totálně nepřipravené. Jsou to věci proti fotbalu. Projednávali to s hejtmanem Haškem, s námi ne. Proč se to nevezme na ligové shromáždění, kde sedí zástupci první a druhé ligy?“ ptá se ředitel Zdeněk Kudela.

Co na to asociace? „V tuto chvíli žádné stanovisko k reakci klubů dávat nebudeme, trenér Pavel Vrba a manažer národního týmu Dušan Fitzel se ve čtvrtek vyjádřili dost obšírně. Situaci budeme komentovat po pondělním zasedání výkonného výboru,“ zaznělo včera ze Strahova.

Pavel Vrba patří k spoluautorům a horlivým zastáncům stávající podoby. A ty, kteří ji odmítají, podezírá z toho, že hájí pouze své osobní zájmy. To Hřebík odmítá.

„Nechci, aby to vyznělo jako konflikt s Pavlem Vrbou. Akademie jsou potřeba, ale my si myslíme, že ve věku patnáct až devatenáct let má nést odpovědnost klub. Takový hráč nemůže být mimo klub.“

Vrba nesouhlasí

Vrba o den dříve tvrdil opak. „My jim chceme dát podmínky, které jim kluby podle mého názoru nevytvoří. Takové dnes žádný klub nemá. Jsou tu Sparta nebo Plzeň, které investují velké peníze, ale nejsem přesvědčen, že jim dokážou vytvořit to, co chceme my.“

Další třecí plochou se mohou stát trenéři. Některé kluby si ty své mládežnické vychovávají a považují je za velmi kvalitní. Přechod pod taktovku mužů u národních týmů pak může být změnou k horšímu. I proto, že kouči jsou k reprezentacím dosazováni politicky. Za zásluhy, ze známosti. Pak se může stát, že namísto zlepšení přijde přinejlepším stagnace.

„Obecně platí, že nejdřív musí přijít kvalitní vzdělávací proces, svazová metodika, musí vzniknout koncepce,“ myslí si Hřebík. V překladu – šije se příliš horečně. Proč? Možná proto, že s projektem se pojí dotační peníze ze státní kasy a od UEFA. A ty je zapotřebí využít.

V pondělí může být předložený návrh schválen. Pokud ano, vztahy mezi Strahovem a nejenom Letnou se zhorší, ale především – projekt důležitý pro český fotbal vstoupí do života dost nešťastně.

K projetku národních akademií
Co klubům vadí

Forma
- o návrhu se nevedla potřebná diskuse.
- kluby se musely pídit po informacích

Obsah
- kluby ztratí vliv na přípravu hráče
- odliv nejlepších sníží konkurenční prostředí v klubu
- počet akademií je příliš vysoký (až 20), 8x větší Francie jich
má jen 10
- nedůvěra ke kvalitě trenérů v akademiích

Co je v návrhu FAČR
- národní akademie (po jedné v Čechách a na Moravě) pro hráče 16–18 let, kteří by zde trénovali od pondělí do čtvrtka
- vrcholová sportovní centra mládeže (18–20) pro hráče od 16–20 let, jejich režim dosud nebyl neupřesněn
- regionální akademie pro 12leté a 13leté hráče, kteří by se krátkodobě scházeli jednou za čtrnáct dní
- regionální akademie pro 14leté a 15leté hráče, kteří by tam trénovali čtyři dny v týdnu, v pátek a v sobotu by byli u svých klubů

Největší dodavatelé do mládežnických reprezentací
SPARTA 32
SLAVIA 24
PŘÍBRAM 12
PLZEŇ 12
TEPLICE 12
HRADEC KRÁLOVÉ 11

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud