Pavel Hartman
20. prosince 2014 • 04:20

Štajner glosuje rok 2014: Má Darida na Bayern? Komu dát Zlatý míč?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jiří Štajner odpovídá v dotazníku pro Sport Magazín po svém a na rovinuJiří Štajner odpovídá v dotazníku pro Sport Magazín po svém a na rovinuFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Jeho otevřená autobiografie Šílený génius rozvířila předvánoční knižní trh. Teď Jiří Štajner pro Sport Magazín glosuje na rovinu a po svém zajímavá témata, která přinesl uplynulý fotbalový rok. Komu by dal bývalý český reprezentant Zlatý míč? Kdo podle něj vyhraje Ligu mistrů? A jak vidí své nástupce v německé bundeslize? Nejen to objasňuje Štajner ve velkém dotazníku.

  • Komu by dal Zlatý míč?

    Manuel Neuer Manuel NeuerFoto Pavel Mazáč SPORT

    Jiří Štajner má o svém vítězi Zlatého míče jasno. „Manuel Neuer. Sice je to brankář, ale tahle sezona patřila jemu. Vyhrál mistrovství světa, bundesligu a hlavně - drží dlouhodobě vysokou formu a letos ji ještě vyšperkoval. Roli fotbalového brankáře totiž posunul dál. Je to brankář-fotbalista,“ říká.

    Neuera si Štajner moc dobře pamatuje ze svého angažmá v bundeslize. „V Německu jsem ho zažil jako mladého v Schalke. Říkali o něm, že je talent, jenže v reprezentaci měl před sebou ještě konkurenci. Dnes je úplně nejlepší na světě,“ má jasno.

    Na Neuerovi obdivuje Štajner vynikající techniku, upozorňuje ovšem i na jeho brankářské schopnosti. „Neuerovi se především strašně špatně dávají góly,“ vyzdvihuje kvalitu brankáře Bayernu Mnichov.

  • Kdo vyhraje Ligu mistrů?

    Real Madrid Real MadridFoto Reuters

    Ruku do ohně by za svůj tip Štajner nedal, největšího favorita ale nakonec našel. „Ještě žádnému týmu se nepovedlo titul obhájit. Něco mi říká, že by tuhle tradici mohl zlomit Real Madrid. Má vpředu čtyři skvělé hráče a za nimi ještě Kroose, Modriče…“ vypočítává.

    Pro sestavu madridského klubu má bývalý reprezentační útočník jen slova chvály. „V záloze Real nemá jediného defenzivního záložníka. Nepotřebuje ho, všichni jsou totiž hrozně silní na balonu,“ tvrdí.

    „V souvislosti s Realem se furt omílá, jestli si ty čtyři superhvězdy vpředu nebudou překážet. Ale jak by si mohly překážet, když je každá jiná? Jo, kdyby do klubu nakoupili další tři Cristiany Ronaldy, vzájemně by se pošlapali. Ale takhle? Benzema, Ronaldo, James Rodríguez i Bale jsou všechno odlišný typy,“ uzavírá Štajner.

  • Má Darida na velkoklub?

    Vladimír Darida Vladimír DaridaFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Nejvíce vidět je z Čechů v německé lize momentálně Vladimír Darida. „Lidi debatují o tom, jestli už neměl být v lepším klubu, ale podle mě je to v pořádku. Stal se oporou Freiburgu, dává góly, i když většinou z penalt. Ale právě to, že kope penalty, ukazuje, jakou pozici si v týmu vybudoval,“ říká.

    Zda by se mohl Darida dostat do velkoklubu typu Bayernu Mnichov si ale příliš jistý není. „Je pravda, že hraje dobře, umí všechno na velmi dobré úrovni, ale že by v něčem totálně vynikal, to se mi nezdá. Spíš to je takový pracant, který není moc vidět. No, a kdo z velkoklubů potřebuje takového hráče?“ ptá se sám sebe.

    „Špičkové kluby typu Bayernu, Barcelony, Realu jdou po hráčích, co umí všechno dobře a ještě v něčem vynikají. Takže pro Vláďu bude těžký udělat krok o patro výš. Bundesligu může hrát ještě dalších deset let, ale asi ne v Bayernu,“ dodává Štajner.

  • Klopp, nebo Guardiola?

    Pep Guardiola Pep GuardiolaFoto Reuters

    Pod kterým z uznávaných trenérů by si Štajner rád zahrál? „Těžká volba. Oba se dost liší. Kloppův fotbal, to je všechno hodně rychle nahoru. U Guardioly jsou to přihrávky… Ale já bych si spíš přál hrát u Guardioly,“ zvolí nakonec.

    S fanoušky, kteří Guardiolův styl hry kritizují, Štajner nesouhlasí. „Vím, že mu pár lidí nadává, že hraje s Bayernem nekoukatelnou házenou, jenže já to vidím jinak. Guardiola hru Bayernu ještě o fous vylepšil. A to je co říct! Hodně expertů se před jeho příchodem ptalo, jestli to vůbec vylepšit jde,“ tvrdí.

    I kouče Jürgena Kloppa ale Štajner hodně uznává. A co říká na to, že je teď s Dortmundem na sestupových pozicích? „ Nebojte se, on to ustojí. Fanoušci ho pořád žerou. Nezapomínají na to, že do Borussie přišel, když byl klub v krizi, a udělal s ním zázraky,“ říká Štajner.

  • Messi, nebo Ronaldo?

    Lionel Messi Lionel MessiFoto EPA

    Přestože osobně preferuje Štajner Lionela Messiho, na hřišti to vidí jinak. „Mám radši Messiho, ale na hřišti by mi to sedlo víc s Ronaldem,“ myslí si. Jinak má ale pro oba pouze slova uznání.

    „Messi vezme balon, obejde soupeře, narazí si ho a zase maže dopředu. Když to řeknu, tak je… Nechci říct jako já, ale typově je podobný. Taky je spíš do narážečky, než aby někam nabíhal za obranu,“ směje se.

    „Ronaldo naopak těží ze svých náběhů. Jakmile nahodí turbo motor, nikdo ho nechytí. Jenže u mě vyhrává Messi. Tím neříkám, že bych neuznával Ronalda. To vůbec ne! Má u mě velký respekt. Pořád se o něm říká, že je to jen manekýn a sobec, který jede na sebe, ale vůbec to není pravda,“ tvrdí Štajner.

  • Bral by do kabiny Ibrahimoviče, nebo Balotelliho?

    Zlatan Ibrahimovič Zlatan IbrahimovičFoto EPA

    V této otázce má Jiří Štajner jasno. „Určitě víc Ibru. O Balotellim čtu jen to, když něco šoupne na Twitter a naštve tím půlku světa. Ale na hřišti ještě skoro nic nedokázal. Co vyhrál? Dobrá, je ještě mladý, má na to čas. Jenže mně se zdá, jako by už pomalu končil,“ kritizuje proslulého průseráře.

    „Ibrahimovic je jiný. Na hřišti naprosto fantastický fotbalista. Všude, kde byl, vyhrál titul a to je za všechny komentáře. A mimo hřiště? Vyprávěl mi o něm Zdeno Grygera. Nemohl si Ibru vynachválit. Sice je svůj, ale profík každým coulem a žádná levá, všechno na rovinu,“ chválí naopak švédského kanonýra.

  • Měli by Rosický a Čech přestoupit?

    Tomáš Rosický a Petr Čech Tomáš Rosický a Petr ČechFoto Koláž iSport.cz

    „U Petra Čecha problém, že není v Chelsea jedničkou, není. Brankáři nepotřebují až tolik hrát, aby si udrželi formu. Na druhou stranu je Čechíno ambiciózní, a tak si myslím, že někam v zimě půjde. Je tak kvalitní, že ještě může pět šest let chytat ve špičkovém klubu, takže ho vysedávání na lavičce musí štvát,“ říká Štajner.

    U Tomáše Rosického to vidí trochu jinak. „Rosa? Určitě by bylo lepší, kdyby byl v klubu, kde by pravidelně hrál. Ale on je posledních pět let zvyklý, že toho kvůli zdravotním trablům moc nenahraje,“ upozorňuje.

    „Já na jeho místě bych někam šel. Z Arsenalu se vždycky někam dostanete. Ale záleží, jestli se mu někam chce. Kdybych si měl tipnout, tak už to v Arsenalu dokope. Přijde mi, že je s tím tak nějak smířenej,“ myslí si Štajner.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud