Karel Häring
12. ledna 2015 • 04:50

Rosický: Mladým chybí pracovitost, Koller a Nedvěd nebyli supertalenti

Autor: Karel Häring, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport opět přináší žebříček 50 nejtalentovanějších fotbalistů v Česku narozených v roce 1995 a mladších. Seriál otvíráme rozhovorem s Tomášem Rosickým, který otevřeně mluví o tom, že nastupující generaci chybí větší pracovitost a hlad po úspěchu.



V posledních letech se často poukazuje na to, že Češi vymizeli ze špičkových evropských klubů. Podle Rosického rozhodně není problém v tom, že by tuzemští mladíci měli špatné tréninkové podmínky.

„Například Sparta teď vlastní pěkné tréninkové centrum, k dispozici jsou travnatá hřiště i umělka. Když jsem vyrůstal já, trénovali jsme na Podvinném mlýně. Tam byla snad nejhorší škvára na světě, co kdy existovala,“ směje se kapitán české fotbalové reprezentace v rozhovoru pro Sport.

Rosický tvrdí, že současné generaci chybí pracovitost, jakou oplývala třeba parta kolem Pavla Nedvěda . „U nás se teď taky hodně mluví o akademiích. Systém, podle kterého se to musí řídit, je základ. To je strašně důležitý. Jenže můžete mít sebelepší systém, ovšem pokud ti kluci nebudou na sobě pracovat a nebudou mít chuť se zlepšovat, tak z toho nic nebude,“ ví dobře oblíbenec fanoušků Arsenalu.

SESTŘIH Premier League: Arsenal - QPR 2:1. Podívejte se na Rosického gól
Video se připravuje ...

„Když si to vezmete, ti kluci nebyli žádní supertalenti. Honza Koller si někde do dvaceti let přivydělával ve fabrice. Vláďa Šmicer ? Jasně, velmi dobrý fotbalista, ovšem zázračný talent to nebyl, to samé platí o Pavlu Nedvědovi, ačkoliv u něj jsem nesouhlasil s tím, když někdo tvrdil, že to měl všechno jen vydřený. On byl šikovný kluk a zároveň na sobě tvrdě pracoval. To vše byli cílevědomí hráči, kteří tvrdě trénovali a dotáhli to tam, kam to dotáhli,“ dává Rosický ty nejlepší příklady.

Klíčové podle něho je, aby mladí fotbalisté nepolevili, ani když necítí přízeň trenéra, „aby byli vytrvalí, měli trpělivost a nevzdávali se. Za celou kariéru zažijí období nahoru dolů několikrát. Když mě trenér nepostaví, neznamená to, že se mu na to vyfláknu a řeknu mu, co si o tom myslím. Naopak, je potřeba to vzít z druhé strany, poctivě trénovat a přesvědčit ho, že dělá chybu,“ zdůrazňuje Tomáš Rosický.

Velký rozhovor s Tomášem Rosickým a pořadí talentů na 50. – 41. místě čtěte v pondělním Sportu! V elektronické verzi si ho můžete zakoupit ZDE »

V pondělním vydání deníku Sport čtěte rozhovor s Tomášem Rosickým V pondělním vydání deníku Sport čtěte rozhovor s Tomášem RosickýmFoto Sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smartphony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

 Deník Sport v Google play pro mobily a smartphony se systémem Android stahujte zde >>

Tištěné vydání deníku Sport si nyní můžete přečíst i v elektronické verzi Tištěné vydání deníku Sport si nyní můžete přečíst i v elektronické verziFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud