5. února 2015 • 17:50

Hraj zdravý! Nový projekt má zlepšit péči o fotbalisty v Praze

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sanitka na hřišti, boj o život. Tyto scény by se v rámci pražských fotbalových hřišť odehrávat neměly. Probíhající fotbalová sezóna přinesla klubům s mládežnickými družstvy z české metropole zásadní novinku v oblasti zabezpečení zdravotního stavu jejich hráčů. Za podpory magistrátu přišel Pražský fotbalový svaz s projektem „Hraj zdravý“, jehož patronem se stal bývalý ligový fotbalista Petr Malý, který ukončil kariéru kvůli srdeční vadě.



V posledních letech dochází poměrně často k závažným zdravotním komplikacím bez úrazových příčin u sportovců, kteří jsou zdánlivě zdraví. Na tuto skutečnost se rozhodli reagovat zástupci Pražského fotbalového svazu, kteří na počátku sezóny 2014/15 přišli s projektem „Hraj zdravý“, jenž je zaměřen na tělovýchovné lékařské prohlídky dětí a mládeže pražských fotbalových klubů.

Cílem projektu je především zdravotní prevence dětí a případná včasná identifikace možných komplikací, které se posléze snadněji léčí.

I přes těžkou vlastní životní zkušenost Malý neváhal a rád se stal tváří projektu. „Šíření této věci beru jako malé poslání. Lidé o těchto věcech vědí málo a začnou se o ně zajímat až ve chvíli, když to zasáhne je, nebo jejich blízké. Chtěl bych, aby se to změnilo. Nic cennějšího než život přece nemáme,“ řekl Petr Malý. S vybranými kluby absolvoval lékařské prohlídky a podpořil mladé fotbalisty.

Celý projekt mohl být realizován pouze za finanční podpory pražského magistrátu, který na lékařské prohlídky vyčlenil více než 9,5 milionu Kč. Tato částka byla rozdělena mezi kluby PFS disponujícími mládežnickými družstvy a určena na úhradu nákladů na tělovýchovné lékařské prohlídky. Úkolem klubů je zrealizovat ve spolupráci s rodiči dětí absolvování lékařských prohlídek u všech svých hráčů a hráček do 18 let věku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud