27. srpna 2007 • 00:00

Ostrava veze ze Zlína bod

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový stadion byl po nějaké době opět vyprodaný. Do místního stánku totiž zavítal ostravský Baník i se svými fanoušky, kteří viděli první klopýtnutí svého týmu v této sezóně.



Fotbalisté Zlína dnes remizovali v utkání čtvrtého ligového kola s ostravským Baníkem 2:2. Za domácí se dvakrát trefil hlavou stoper Zbožínek a svými brankami se postaral o první bodovou ztrátu Baníku v sezoně. Utkání sledoval vyprodaný stadion, z Ostravy přijely podle policejních odhadů asi dvě tisícovky fanoušků hostujícího týmu, který v samostatné české lize ve Zlíně ještě nikdy nevyhrál. Zlín zažil v pondělním podvečeru nebývalou invazi ostravských fanoušků, kteří od začátku zápasu vytvořili svému týmu domácí atmosféru. I jejich zásluhou sledoval utkání beznadějně vyprodaný stadion, na který se ještě marně snažily vniknout desítky nešťastníků, na něž se už vstupenky nedostaly. Ostravští se od začátku ujali převahy také na hřišti. V 7. minutě si naběhl na polovysoký centr Magera, ale z malého vápna jej placírkou poslal jen vedle tyče. Narůstající nápor hostů ale vzal zanedlouho za své. Postarala se o to 18. minuta: Šmahaj od středového kruhu odcentroval a na značce pokutového kopu našel Zbožínka, který poslal míč hlavou za záda brankáře Vaška. Inkasovaný gól srazil hru Ostravy zpátky do průměru, přesto se hosté dostávali do šancí. V 27. minutě napřáhl z dálky k překvapivé střele Tchuř, a i když trefil jen střed branky, gólman Baránek jeho střelu jen se štěstím zastavil hrudníkem. Ještě větší porci štěstí si Baránek potom vybral v 35. minutě, v níž si na další Tchuřův centr z levé strany naskočil Metelka, ale jeho hlavička z malého vápna skončila jen na břevně domácí branky. Zatímco první poločas příliš fotbalové krásy nenabídl, ten druhý byl rušných momentů doslova plný. Hned v 46. minutě utekl domácí Žůrek, ale zcela osamocen nejprve jen pálil do brankáře Vaška a následnou dorážku poslal vysoko nad. Hned z protiútoku potom hosté vybojovali roh, na ten si naběhl vysoký Magera a z malého vápna poslal míč hlavou do sítě. Ostravu vyrovnání nabudilo, začala tlačit, domácí ale nadále hrozili rychlými brejky. Exostravský Žůrek se dostal hned do tří slibných šancí, ale pokaždé selhal. V 57. minutě si zaběhl na dlouhý míč, ale špičkou kopačky vybíhajícího Vaška neprostřelil, za deset minut potom z otočky pálil opět do gólmana a konečně v 68. minutě z podobné akce zamířil nad. Hned z protiútoku pak Ostravští dokázali Žůrkovo zaváhání potrestat, stejně jako v případě první branky. Rychlý brejk z pravé strany dovedl Marek až na hranici šestnáctky, odtamtud napřáhl levou nohou k technické střele a Baránek se po míči natahoval marně. Hosté poté v tlaku pokračovali, ale z žádné z nepřehledných situací v domácí šestnáctce už skórovat nedokázali. V 83. minutě tlak Baníku na chvíli přerušila domácí akce z pravé strany, ale přinesla více než nečekaný výsledek. Na polovysoký centr si opět naběhl stoper Zbožínek a tak jako v prvním poločase, i nyní jej poslal do sítě. A v hektickém závěru byl nakonec Baník rád i za bod. Vyskočil totiž svým lobem trefil v poslední minutě břevno a Konečníkovu střelu vytáhl Vašek jen s námahou nad branku.


Tescoma Zlín - Baník Ostrava 2:2 (1:0) Branky: 18. a 83. Zbožínek - 47. Magera, 68. Marek. Rozhodčí: Racek - Kordula, Vysloužil. ŽK: Penner, Žůrek, Opiela, Vidlička, Vyskočil - Magera, Mišinský. Diváci: 6058 (vyprodáno). Zlín: Baránek - Vidlička, Zbožínek, Kroča, Penner - Malár (64. Bača), Zúbek, Opiela, Zapletal (78. Vyskočil) - Šmahaj (89. Konečník), Žůrek. Trenér: Hoftych. Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Tchuř - Rajtoral, Marek, Otepka (68. Mišinský), Metelka - Magera, Zeher (89. Varadi). Trenér: Večeřa.
Hlasy po utkání: Ostravský trenér Karel Večeřa hodnotil zápas se smíšenými pocity. "Mám-li být stručný, byl to výborný fotbal v nádherné kulise. Když to potom rozvedu, povedl se nám vstup do utkání, inkasovaná branka nás ale rozhodila a hráli jsme zbytečně podrážděně. Navíc jsme začali akce vodit středem, bez využití křídel, odešel nám i útok," kritizoval své svěřence Večeřa. Jeho tým se ale dokázal po přestávce zvednout navzdory tomu, že do Zlína přijel vinou zranění a karetních trestů jen s 16 hráči. "Lámat se to mohlo již po změně stran, kdyby Žůrek dal, bylo by to těžké. Pak se začal hrát krásný fotbal od branky k brance," uvedl Večeřa. "Na konci se nám do hry ale vloudila řada chyb. Rozhodlo, že jsme nedokázali jsme dát třetí branku, a nakonec to hořelo i na naší straně, proto je remíza asi spravedlivá," dodal ostravský kouč. Utkání se přitom málem nedohrálo. V 68. minutě po vedoucí brance zasypali fanoušci hostí hřiště světlicemi a rozhodčí Racek je varoval, že při dalším podobném incidentu utkání ukončí. Přesto létaly ojedinělé světlice na hřiště dál, Racek ale své hrozby nenaplnil. "Neuráží, fandili celý zápas, osobně s tím problém nemám. Naopak, potěšili mne," zastal se ostravských příznivců po zápase Večeřa. Podle svých slov ani neinstruoval žádného hráče, aby sám od sebe fanouškům domlouval. Atmosféru zápasu hodnotil velmi vysoko i domácí trenér Pavel Hoftych. "Na takovou atmosféru jsme dlouho čekali. Baník měl opticky více ze hry, ale šli jsme naštěstí do vedení," řekl na pozápasové tiskové konferenci. Nebál se, že by jeho mužstvo mohlo dopadnout jako na Spartě, kde také proti favoritovi vedlo, ale nakonec body nezískalo. "Po změně stran jsme chtěli hrát aktivněji než na Spartě, ale nevedlo se nám to. Kluci v sobě ale nakonec našli morální sílu a dokázali vyrovnat. Bod je zasloužený, s tak kvalitním mužstvem, jako je Baník, je ale velmi cenný," uzavřel Hoftych.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud