Štěpán Filípek
24. dubna 2015 • 13:40

(NE)moc fotbalu: Svírá ho chobotnice sudích ovládaných Berbrem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ofsajdy, penalty, vyloučení... Sudí hýbou českým fotbalem, jejich verdikty však rozhodují strategicky důležité bitvy nejen na hřišti, ale i v zákulisí. Díky organizovanosti a pevné ruce bosse Romana Berbra ovládli téměř všechna patra fotbalové hierarchie. To je hlavní důvod, proč pokusy o změnu poměrů narážejí na neprostupnou zeď.



Tahle chobotnice se roztahuje do všech koutů a toho, jenž se zprotiví, nebo už se prostě nehodí, její chapadla smetou. Jen na málo míst nemá přístup. Tak vypadá realita domácího fotbalu.

Když se do křesla místopředsedy asociace před dvěma lety vyšvihl Roman Berbr , vynořila se hlava nad hladinu. Šedá eminence ovládající nižší soutěže získala největší moc, kterou pomáhá udržovat sešikovaná armáda bývalých i současných sudích.

„Fenomén rozhodčích je neskutečný. Problém je, že jsou organizovaná skupina. Roman do toho dal dvacetiletou, sofistikovanou práci a pracuje s nimi po celých Čechách,“ uznal i v červnu 2013 na Radiožurnálu šéf FAČR Miroslav Pelta .

Příklady souběhu funkcí bývalých či současných rozhodčích

DAGMAR DAMKOVÁ
členka Výkonného výboru FAČR, předsedkyně Komise rozhodčích FAČR, předsedkyně Komise žen FAČR, předsedkyně Řídící komise pro Čechy

MICHAL BLASCHKE
předseda Pardubického krajského fotbalového svazu, předseda Okresního fotbalového svazu Ústí nad Orlicí, člen Řídící komise pro Čechy

Od té doby ještě přituhlo. V posledních třech letech proběhla série lokálních převratů řízených z centra. Stačí se podívat na mapu krajských fotbalových svazů. Krátce po sobě změnily vedení čtyři z nich, a to s podobným scénářem.

Posledním bodem byl nástup bývalého či aktivního rozhodčího, zpravidla „známé firmy“. Ve středních Čechách jí byl Miroslav Liba, na jihu Jan Jílek, ve východních Michal Blaschke nebo naposledy na severu Zdeněk Vaňkát. „Tihle chlapci dostali za úkol vést fotbal,“ myslí si Vladimír Janata, jenž přišel o místo šéfa pardubického krajského svazu.

Podezřele bleskové kariéry

Zaúkolování nasvědčují často bleskurychlé kariéry vybraných sudích. Začíná to drobnými službami či úsluhami Berbrovi a jeho věrným. Ať už na hřišti ovlivňováním utkání, nebo rovnou postupů a sestupů ze soutěží, či v zázemí, například při rozdělování dotací, organizování voleb a podobně.

Typický je příklad Drahoslava Drábka, který byl za výkon v ligovém duelu Budějovice  - Příbram vyloučen z listiny profesionálních rozhodčích. Ze dne na den se stal šéfem okresního pardubického svazu. „Doporučil to Roman Berbr,“ tvrdí Janata. Drábek se pak podílel na instalaci kolegy Blaschkeho do funkce krajského šéfa.

ŽUMPA liga?! Ruce NEruce i vykartovaný Ščuk. Sudí kazili fotbal
Video se připravuje ...

Berbrovy prsty podle všeho dosáhly z Plzeňska, jemuž vládne sám, i do ústeckého svazu. Tam plíživá fotbalová revoluce „požrala vlastní dítě“ – Josefa Tancoše.

Berbr zajišťoval roku 2011 jeho zvolení do Výkonného výboru FAČR, jako poslanec a člen podvýboru pro sport mohl být fotbalu hodně platný. „Zavolal, že chce, aby byl pan Tancoš předsedou, že přinese peníze. Měl jsem zařídit hlas za náš kraj,“ vzpomíná Janata. „A vidíte, jak to dopadlo…“

Řezník popravil zlobivý klub

Na co naráží? Tancoš byl letos podivně odvolán a v kraji s tradičně silnou pozicí rozhodčích nahrazen Vaňkátem. V civilu kriminalistou, jenž má ve fotbale pověst „řezníka“. Nezapomenutelná je jeho „poprava“ divizního Malše Roudné, které v roce 2013 podpořilo snahu Markéty Haindlové kandidovat na předsedkyni asociace.

„Stojí za tím Berbr. Chce vždy ukázat největší moc, kterou má,“ čílil se klubový šéf Libor Šolc. Navzdory tomu pak Vaňkáta, jehož se Tancoš ironií osudu vždy zastával, šéfka komise rozhodčích a Berbrova partnerka Dagmar Damková vytáhla do ligy.

Sudí Zdeněk Vaňkát si vysloužil posun do první a druhé ligy... Zároveň dělá šéfa fotbalu na Ústecku Sudí Zdeněk Vaňkát si vysloužil posun do první a druhé ligy... Zároveň dělá šéfa fotbalu na ÚsteckuFoto Jaroslav Legner (Sport)

Podezření z věrných služeb ulpělo i na Drábkovi, mimochodem také policistovi, a Blaschkem. Ten byl hojně nasazován do divizních Jiren, pro něž v zápase s Přední Kopaninou (7:0) odpískal čtyři penalty.

Vytaženi za odměnu

Před dvěma lety se stal členem Řídící komise pro Čechy, již vede Damková, a z jeho kraje i okresu je rovněž asistent David Hock. Člen komise rozhodčích pardubického kraje, jenž v lize poškodil několik týmů zpackanými ofsajdy. Může to být případ sudího, který byl vytažen nahoru za odměnu, aniž by na první či druhou ligu stačil.

Zásadní problém je střet zájmů a kumulace funkcí, díky níž lze uplatňovat vliv v celé fotbalové hierarchii. Začíná to u Berbra s Damkovou, končí u jejich spojenců. Výsledkem jsou dokonale zorganizované valné hromady celé asociace, které Berbr, jak sám říká, „umí“.

Neznamená to, že všichni rozhodčí jdou jako stádo za jedním vůdcem a jeho „satrapy“. Puč spojený s Vaňkátem, jehož prý prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), přiměl k reakci dvanáct rozhodčích z Ústecka. Ti se v nepodepsaném dopise vyslovili proti údajným Vaňkátovým praktikám. Zatím je to však jen hlas volajícího na poušti…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud