25. května 2015 • 19:59

Odveta za Anglii! Češi v repríze finále EURO 96 přehráli Němce 6:3

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Odveta" za finále mistrovství Evropy 1996 se českým fotbalistům povedla skvěle! Téměř kompletní tehdejší tým přestřílel v exhibici s názvem Setkání legend výběr Německa 6:3 a hvězdám v čele s Pavlem Nedvěd, Pavlem Kukou, Patrikem Bergrem či Karlem Poborským tleskalo v pražském Edenu vestoje téměř 15 tisíc diváků. Dva goly vítězů dal Pavel Kuka, trefili se i Radek Drulák, Karel Poborský, Patrik Berger a Luboš Kubík.



Z českých opor ze šampionátu 1996 chyběli jen Vladimír Šmicer s Jiřím Němcem, naopak tým posílili Jan Koller a Pavel Hapal, který o start na tehdejším Euru přišel na poslední chvíli vinou zranění.

Od začátku byli ústředními postavami utkání Nedvěd s Bergerem, kteří působili, jako kdyby před lety hráčskou kariéru ani neukončili. Ve spolupráci s Karlem Poborským bavili diváky a potvrzovali, proč patří k nejlepším hráčům v české historii.

Nedvěd: Porazit Němce vždy potěší! Matthäus nadával, že moc běháme
Video se připravuje ...

"Jejich spolupráce byla vynikající a do útoku jsme byli velmi silní. Potvrdilo se, jak silný tým jsme tehdy měli," řekl trenér Uhrin. "Bylo vidět, že Češi do toho šli víc. Asi nám chtěli to finále oplatit. Navíc měli dva famózní hráče Bergera a Nedvěda, kteří by mohli stále hrát profesionálně," konstatoval trenér Německa Otto Rehhagel.

V 7. minutě Nedvěd krásně vysunul Poborského, který si počkal a připravil snadný gól pro Druláka. Bývalý ligový kanonýr následně po akci Bergera předložil gólovou přihrávku Kukovi.

Kapitán Pavel Nedvěd zvedá nad hlavu pohár pro vítěze exhibice Setkání legend, tleská mu Miroslav Kadlec
Kapitán Pavel Nedvěd zvedá nad hlavu pohár pro vítěze exhibice Setkání legend, tleská mu Miroslav Kadlec

Neuville sice snížil, ale Nedvěd další skvělou přihrávkou vyslal do sóla Kuku, který se vyhnul ofsajdu a vstřelil svůj druhý gól.

O další snížení se postaral Zickler, pak ale definitivně rozhodl Berger. Nejprve hezkou individuální akcí vybídl ke skórování Poborského a pak nechal promluvit svou pověstnou levačku střelou zpoza vápna k tyči.

Pavel Kuka se raduje ze své trefy v exhibičním duelu Setkání legend Česko - NěmeckoFoto Michal Beránek (Sport)

Němci poté potvrzovali svou nechuť k porážkám a zatlačili, ale povedlo se jim pouze snížit. Proti větší dramatizaci byl totiž brankář Maier, který předvedl několik skvělých zákroků. "Měli jsme hodně šancí, na hráčích bylo vidět, že nechtějí prohrát, ale Češi měli famózního brankáře, který tam kouzlil," pochválil Maiera Rehhaggel.

"Jsem hrozně rád, že jsme takový zápas absolvovali. Naposledy jsem chytal před rokem při exhibici v Rapidu. S Petrem Koubou jsme si dělali srandu, že po 19 letech jsem ukázal oprávněnost své nominace do Anglie," komentoval svůj výkon Maier.

Definitivu výsledku dala technická střela Kubíka. Poté už si oba týmy užívaly hlavně atmosféru na stadionu, kam přišlo oslavit největší úspěch českého fotbalu v samostatné historii téměř 15 tisíc fanoušků.

Podívejte se, jak Maier vychytal Němce. Trefovali mě, smál se
Video se připravuje ...

"Kéž by takových akcí bylo víc, bylo vidět, že si to fanoušci užívají," řekl Uhrin. "Užil jsem si to. Příjemná atmosféra na krásném stadionu, dalo by se to přirovnat k nedávné rozlučce Davida Jarolíma v Hamburku. Tenhle zápas se tomu hodně přiblížil," doplnil Koller.

Výtěžek z akce, 500 tisíc korun, byl o poločase předán Nadaci fotbalových internacionálů, která podporuje bývalé hráče z dob, kdy ještě fotbal nebyl tak výnosnou profesí.

"Mám obrovský respekt před každým, kdo si tu vstupenku koupil, protože nebyla levná. Doufám, že lidé pochopili, proč to tak bylo. Taková akce by nikdy bez finanční pomoci diváků nešla udělat. Je fantastické, že jsme mohli ještě se ziskem podpořit Nadaci fotbalových internacionálů," uvedl organizátor celé akce Pavel Kuka.

Jestli to byla odveta za tu spoustu porážek, tak gratuluju, smál se Matthäus
Video se připravuje ...

Zápas fotbalových internacionálů nad 35 let:
ČR - Německo 6:3 (3:2)
Branky: 25. a 38. Kuka, 7. Drulák, 57. Poborský, 61. Berger, 71. Kubík - 32. Neuville, 39. Zickler, 65. Reich. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Filípek. Diváci: 14 670.
ČR: Petr Kouba, Pavel Srníček, Ladislav Maier - Radoslav Látal, Jan Suchopárek, Miroslav Kadlec, Michal Horňák, Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Pavel Kuka, Radek Drulák, Luboš Kubík, Radek Bejbl, Patrik Berger, Martin Kotůlek, Karel Rada, Pavel Hapal, Jan Koller. Trenér: Uhrin starší.
Německo: Perry Bräutigam, Oliver Reck - Lothar Matthäus, Mario Basler, Fredi Bobic, Jens Nowotny, Ulf Kirsten, Guido Buchwald, Oliver Neuville, Jörg Heinrich, Jörg Albertz, Stefan "Paule" Beinlich, Fabian Ernst, Maurizio Gaudino, Hans Pflügler, Marko Rehmer, Marco Reich, Bernd Schneider, Dariusz Wosz, Alexander Zickler. Trenér: Rehhagel.

Kapitán Pavel Nedvěd zvedá nad hlavu pohár pro vítěze exhibice Setkání legend, tleská mu Miroslav Kadlec
Kapitán Pavel Nedvěd zvedá nad hlavu pohár pro vítěze exhibice Setkání legend, tleská mu Miroslav Kadlec

Vzpomínky na EURO 1996: Finále s Němci. Největší zážitek i zklamání
Video se připravuje ...

Vzpomínky na EURO 1996: Poslali mě, tak jsem šel, říká penaltový hrdina Kadlec
Video se připravuje ...

Vzpomínky na EURO 1996: Nezapomenutelný lob poslal Poborského do světa
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud