25. srpna 2015 • 13:00

Pelta podpořil Berbra i Damkovou: Není tam nic, abych musel konat

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během včerejška mlčel, až dnes se předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta poprvé vyjádřil k informacím o zasahování Romana Berbra do fungování ligových rozhodčích, které přinesl v rozhovorech pro deník Sport bývalý sudí Libor Kovařík. Jsou pro něj znepokojující? V žádném případě. „Není tam nic, co by mě opravňovalo, abych musel okamžitě konat,“ prohlásil ve vysílání Českého rozhlasu 2.



Rozhodčí Kovařík jako první osoba z fotbalového prostředí konkrétně a otevřeně líčil metody, které pro ovládání sudích Berbr používá. Veřejná dehonestace na seminářích, vyhrožování i smyšlené petice připomínající komunistickou totalitu, během níž kontroverzní funkcionář pracoval pro Státní bezpečnost.

Pro Peltu je ale zásadní, že Kovařík nehovořil o snahách, které by vedly k ovlivnění konkrétních zápasů v nejvyšší soutěži. „Pro mě by byl jiný signál, kdyby hovořil o tom, že za někým přišel pan Berbr a řekl mu, že má vyhrát Jablonec nebo Příbram. V té chvíli by byl asi velký poplach.“

Šéf českého fotbalu přiznal, že s Berbrem ne ve všech případech souhlasí, ale ani nyní se proti jeho další přítomnosti ve výkonném výboru nechystá podniknout žádné kroky. „Je to člověk, který má v sobě naturel dikrátora. Má rád, když jsou jeho podřízení jako armáda a tím demonstruje svoji sílu třeba na valných hromadách. Jestli se ale někdo fotbalu věnuje od rána do večera, je to on,“ prohlásil.

Z jeho slov se dá vyčíst, že ohrožená není ani pozice předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové , se kterou se Pelta chystá setkat zítra dopoledne. „Mám s ní výborný vztah, má mojí důvěru, dává tomu všechno. Budu to řešit v klidu bez emocí.“

Prohlášení Miroslava Pelty
„Jsem překvapen, že pan Kovařík nepřišel za mnou. Domnívám se, že to mělo být první, co měl udělat. Těžko můžu jednat, když nemám podněty od rozhodčích, ale jen z médií. Nechci vést žádnou mediální přestřelku, pokud je situace taková, jak pan Kovařík přes média tvrdí, tak tím spíš potřebuji zjistit dost informací na to, abych mohl vyhodnotit její vážnost. Proto se chci sejít se všemi zainteresovanými, zjistit zda a co se opravdu děje a ne rozhodovat pod tlakem a na základě článku v novinách."

Miroslav Pelta v Českém rozhlase jako host pořadu Jana Rosáka
Miroslav Pelta v Českém rozhlase jako host pořadu Jana Rosáka
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud