Štěpán Filípek
3. října 2015 • 09:55

Konec Damkové? Potichu se hledá nástupce šéfky rozhodčích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krátí se dny Dagmar Damkové ve funkci šéfky komise rozhodčích? Ledacos tomu nasvědčuje, krom jiného i slova jejího partnera Romana Berbra. V zákulisí se už podle všeho rozjela příprava na to, že svůj post opustí, a hledání jejího možného nástupce. Může jím být další Berbrův „bílý kůň“, ale proč ne třeba muž zvenčí?



Dosud pevná pozice je v ohrožení. Dagmar Damková , předsedkyně Komise rozhodčích FAČR, a její manžel Roman Berbr se už dost dobře připravují na změny v rozložení sil. Dosud jim patřila obrovská moc, v blízké budoucnosti však může být přinejmenším oslabena.

Na první pohled paradoxně je to sám Berbr, kdo po sérii otevřených výpovědí odstartované rozhovorem bývalého sudího Libora Kovaříka pro deník Sport předznamenal eventuální změnu. „Osobně bych si přál, aby Dáša v komisi rozhodčích skončila, myslím, že k tomu v dohledné době dojde,“ uvedl v rozhovoru pro Právo. Zároveň ukázal na scénář odcházení, o němž se v zákulisí už nějaký čas mluví. „Netvrdím, že dohledná doba je čtrnáct dnů, počkejme, co se stane po volbách ve FIFA, jak to ovlivní UEFA, pak se to vyřeší samo,“ rozpovídal se.

Co to znamená? To, že by dáma přezdívaná „Růže mezi trny“ funkci opustila, ovšem zůstala českou velvyslankyní na mezinárodní scéně. Již nyní je členkou komise sudích evropské organizace UEFA, a pokud by v únoru příštího roku vyhrál Francouz Michel Platini volbu předsedy světové federace FIFA, prý by Damkové otevřel dveře výtahu mířícího do nejvyššího patra. Jako žena je v nadnárodních fotbalových strukturách vzácná a populární. Není tu však jistá záruka, ostatně Platini je namočen do vyšetřování dosluhujícího bosse FIFA Josepha Blattera. 

Pak by se nabízelo i pokračování „jen“ na UEFA. Celé to však může být pouze Berbrův ústupový plán, snaha předejít protivníky nebo stávající spojence, kterým dochází trpělivost a budou chtít Damkovou sesadit jiným způsobem a dřív, třeba už v zimě. Pro Berbra je důležité ukázat dovnitř fotbalu, že má i nadále, byť i jen zdánlivě, situaci pod kontrolou a neztrácí sílu.

Ač se zástupci prvoligových klubů doposud ke kauze Berbr, jež odhaluje jeho praktiky nejen při ovládání sudích, stavěli až na výjimky laxně, alibisticky či odmítavě, formuje se mezi nimi přece jen fronta odporu. Proti stávajícím poměrům se vyslovily Sparta a Teplice, nespokojenost dal najevo Baník, majitel Dukly Petr Paukner vyzval ke slyšení všech aktérů. Nyní „hnutí odporu“ údajně dostává organizovanější formu. A navzdory veřejným bagatelizujícím prohlášením není situace lhostejná prvnímu muži FAČR Miroslavu Peltovi , jenž však bývá nakloněn kompromisům.

Najít nezávislou osobnost? To bude nesmírně složité

Jaké jsou varianty řešení, kdyby Damková opravdu padla? Berbr jistě zkusí prosadit jako jejího nástupce někoho ze svých „bílých koní“. Mezi ně patří zvlášť další člen komise sudích a mezinárodní delegát Miroslav Tulinger. Za velkého spojence platí i šéf středočeského krajského svazu Miroslav Liba, taktéž bývalý zkušený arbitr. Oba Berbr zmínil v souvislosti s tím, že současná komise má významný přesah za hranice. „Je strašná škoda tyto lidi zabíjet jen proto, že někdo pískne nebo nepískne penaltu,“ uvedl, přestože po tom nikdo nevolá.

To, aby si dosadil do čela komise svého člověka, nesmí Berbrova opozice dopustit, pokud chce opravdu změnu. Na druhé straně by v žádném případě neměla nominovat muže, jenž by „naklonil rovinu“ ve prospěch nejsilnějších klubů. Obrovskou odpovědnost v této souvislosti mají Sparta a Plzeň, které se sblížily alespoň nad projektem samostatné ligy. Ta by rovněž měla Berbrův vliv omezit.

Ideálem by byla naprosto nezávislá osobnost, jenže najít ji mezi exrozhodčími je nesmírně složité. V minulosti už se ale stalo, že arbitrům veleli bývalí vynikající hráči Luděk Macela a Jaroslav Melichar. V prvním případě ovšem byli nespokojeni soupeři Sparty a velký vliv získal tehdejší sekretář komise Jiří Krula, jenž se poté na Letnou přesunul.

Krajním východiskem je povolat do strahovských služeb osobnost zvenčí, neodborníka, manažera. Touto cestou se do disciplinární komise dostali Jiří Golda a Richard Baček. Takový předseda by se sice musel z velké části spolehnout na závěry svých podřízených-expertů, nicméně by přinejmenším garantoval zastavení machinací při nasazování rozhodčích a jejich trestání či zvýhodňování.

Otázkou je postoj UEFA, který by mimochodem mohla Damková ovlivnit. Bylo by to nejspornější a nouzové opatření na dobu určitou. Českému fotbalu však možná nic jiného nezbývá…

Trojanovi vadí Berbr: Nebýt lásky k Bohemce, na fotbal už nechodím
Video se připravuje ...

Co si myslí o Berbrově vlivu? Damková se odmítla vyjádřit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud