8. října 2015 • 12:45

Trest pro vládce fotbalu! Blattera i Platiniho sesadili na 90 dní

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvyšší muži evropského i světového fotbalu řeší velké nepříjemnosti. Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA totiž pozastavila předsedovi Seppu Blatterovi i šéfovi UEFA Michelu Platinimu na 90 dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován také generální sekretář FIFA Jérome Valcke.



Bývalý místopředseda FIFA Čong Mong-jun, který se chtěl ucházet o předsednickou funkci po Blatterovi, byl na šest let vyloučen ze všech fotbalových aktivit a dostal pokutu 100 tisíc švýcarských franků (zhruba 2,5 milionu korun).

Blatter i Platini si vzali dva dny na rozhodnutí, zda se odvolají. Pozastavení funkce jim však může být také prodlouženo o dalších 45 dní.

Blattera, jenž stojí v čele FIFA od roku 1998, by mohl ve funkci dočasně nahradit šéf Africké fotbalové konfederace (CAF) Kamerunec Issa Hayatou. Platiniho může zastoupit předseda španělského svazu Ángel María Villar. I jejich jména však figurují v rozsáhlé korupční kauze.

Švýcarské úřady vyšetřují Blattera kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Platini: Je to zákeřný útok na moji reputaci

K květnu byl sice Blatter navzdory korupčnímu skandálu, který vypukl těsně před kongresem FIFA, znovu zvolen předsedou, ale po čtyřech dnech dal funkci k dispozici. Jeho nástupce se bude volit 26. února. Vedle Platiniho a Čong Mong-juna oznámil kandidaturu i jordánský princ Alí bin Husajn, který s Blatterem na jaře prohrál.

Vyšetřována je i podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků. Generální prokurátor Michael Laube už dříve uvedl, že šedesátiletý bývalý francouzský fotbalista je v korupčním skandálu něco mezi svědkem a obviněným.

Platini uvedl, že pozastavení funkce vnímá jako úmyslný útok ze strany FIFA na svou osobu a dobrou pověst. "Je to v podstatě zákeřný pokus zničit mou reputaci," prohlásil Platini. "Nic mě nezastaví před tím, abych zajistil, že se skutečná pravda ukáže. Nikdo by neměl pochybovat v mé odhodlanosti tohle dokázat," uvedl mistr Evropy z roku 1984 a trojnásobný držitel Zlatého míče.

Pětapadesátiletý Francouz Valcke, jenž byl generálním sekretářem FIFA od roku 2007, byl už v polovině září z funkce uvolněn. Přestože FIFA obvinění nekonkretizovala, podle všeho se týkalo jeho účasti v nelegálním prodeji vstupenek na loňské mistrovství světa v Brazílii na černém trhu.

Čong Mong-jun byl shledán vinným z porušení etického kodexu FIFA ve spojitosti s podporou korejské kandidatury na pořádání mistrovství světa v roce 2022.

Vyjádření generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky

„Rozhodnutí etické komise FIFA jsme samozřejmě zaznamenali. Protože k celé situaci v současné chvíli nemáme žádné bližší podrobnosti, nechceme a ani nemůžeme události kolem pana Platiniho a pana Blattera blíže komentovat. V této souvislosti mohu snad jen prozradit, že k nám dorazila pozvánka na schůzku všech členských asociací na příští čtvrtek do sídla UEFA, kde nám předseda Michel Platini hodlá vše vysvětlit. Věřím, že si poté jako Fotbalová asociace budeme moci udělat na celou záležitost ucelený názor.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud