26. prosince 2015 • 04:59

TOP 10 Čechova roku: Rekordy, zákrok snů i Terryho věštba

Autor: iSport.cz, pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Petr Čech má za sebou nabitý rokPetr Čech má za sebou nabitý rokFOTO: Koláž iSport.cz

    O žádném jiném českém sportovci se ve světě nemluvilo v roce 2015 tolik jako o Petru Čechovi. Dlouholetá opora fotbalistů Chelsea změnila po 11 letech působiště a letní přestup do Arsenalu se zatím jeví jako znamenitý tah. Reprezentační jednička oživila svoji kariéru a může letošek považovat za jeden z nejúspěšnějších. Co se všechno kolem Čecha odehrálo?

  • Přestup do Arsenalu

    Brankář Petr Čech obklopenými fanoušky ArsenaluFoto Twitter.com

    Nelze začít jinak. Spekulace o Čechově odchodu z Chelsea běžely naplno celou předchozí sezonu a Arsenal se v nich rýsoval jako nejpravděpodobnější varianta. Přesto byla jednání komplikovaná, oba londýnské kluby se nemají ve zvyku posilovat navzájem. Na konci června bylo jasno: Čech odchází za 433 milionů korun, čímž se dostal mezi desítku nejdražších fotbalových třicátníků v historii.

  • Postup na EURO 2016

    Češi si postupovou radost užili s plnou parádouFoto sport

    Také v reprezentaci měl Čech co slavit. Postup na EURO 2016 měl národní tým jistý už dva zápasy před koncem silné kvalifikační skupiny s Nizozemskem, Tureckem a Islandem. Jediné negativum uplynulého roku? Týmu trenéra Pavla Vrby se ani jednou nepodařilo udržet čisté konto.

  • Kdo má v Premier League víc nul? Nikdo

    Cenná výhra, ze které měl radost i Petr ČechFoto Reuters

    Na rekordní sbírce čistých kont v Premier League pracoval Čech od roku 2004. 162 si jich připsal v Chelsea, dalších sedm za Arsenal. 13. prosince tak po utkání s Birminghamem vyrovnal dosavadního rekordmana Davida Jamese. Kdy přidá 170. konto, kterým se osamostatní v čele této statistiky? Šanci má už dnes na půdě Southamptonu.

  • Výhra nad Chelsea a hned trofej

    Petr Čech se po výhře nad Chelsea zdravil i s bývalým spoluhráčem Thibautem CourtoisemFoto Profimedia.cz, koláž iSport.cz

    Byla to pořádně peprná premiéra. Poprvé za Arsenal nastoupil proti Chelsea v utkání o anglický Superpohár. Ve Wembley mohl slavit triumf nad bývalými spoluhráči po vítězství 1:0. „Musím říct, že jsem od spousty známých vzkazy, abych si nepletl dresy,“ přiznal po povedeném vstupu do nového angažmá.

  • Blamáž proti West Hamu

    2400389:gallery:true:true

    Nejhorší Čechův výkon v letošním roce s nejhorším možným načasováním. Přišel hned v 1. kole Premier League proti West Hamu. Na prohře 0:2 se podepsal podběhnutým centrem před prvním gólem, nejistě působil i při druhé trefě soupeře. „Je agentem Chelsea,“ vtipkovali na Čechův účet fanoušci na internetu.

  • Poslední titul s Chelsea

    Petr Čech s pohárem pro mistra anglické ligyFoto twitter.com/PetrCech

    Tento úspěch tak trochu zůstal ve stínu následných událostí. Čech si připsal čtvrtý anglický titul, ačkoliv sezonu strávil převážně na lavičce jako náhradník Thibauta Courtoise a nastoupil za celou sezonu jen k šesti zápasům. „Nejsem si jistý, zda bychom byli šampiony, kdyby tady Petr Čech nebyl,“ uznal trenér José Mourinho.

  • Ospinu už raději ne

    Dvojice brankářů Arsenalu - Petr Čech (vpravo) a David OspinaFoto Profimedia.cz

    Od začátku bylo jasné, že Čech přichází do Arsenalu jako týmová jednička. V Lize mistrů však v úvodních dvou kolech dostal přednost jeho konkurent David Ospina. Byly z toho dvě porážky a proti Olympiakosu navíc dostal kolumbijský brankář gól přímo z rohu. Na adresu trenéra Wengera se za tento tah valila silná kritika, ve zbývajících zápasech i kvůli Ospinovu zranění už chytal Čech a Arsenalu se podařilo tragicky rozjetou skupinu dovést k postupu do jarního osmifinále.

  • Terryho věštba

    Petr Čech definitivně opouští londýnskou ChelseaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Že může mít Čechův přestup do Arsenalu pro jeho nový tým pozitivní efekt, varoval kapitán Chelsea John Terry. „Přinese jim 12 až 15 bodů za sezonu navíc,“ zavěštil si zkušený anglický obránce, který s Čechem dosáhl řady úspěchů. Zatím to vypadá, že se moc nemýlí. Čechův vliv nejen na hřišti ocenil i jeho nový spoluhráč Theo Walcott. „Úplně změnil fungování naší obrany, navíc je lídrem i v kabině,“ vychválil brankáře.

  • Reprezentační rekord

    Český brankář Petr Čech zasahuje při jedné ze střel polského týmuFoto Pavel Mazáč Sport

    12. února 2002 byl Petr Čech za reprezentačního debutanta, 17. listopadu 2015 za rekordmana. V Polsku nastoupil v listopadu už ke 118. reprezentačnímu zápasu, čímž vyrovnal dosavadní maximum Karla Poborského. Jen příští rok ho bude mít kvůli nabitému programu včetně EURO šanci výrazně navýšit.

  • Zákrok roku proti Liverpoolu

    2413009:gallery:true:true

    Ten Čech vytasil při srpnové remíze 0:0 s Liverpoolem. Způsob, jakým v malém vápně zastavil v první půli střelu Bentekeho budil u fanoušků Arsenalu úžas, u příznivců soupeře zase zoufalství. „Byl mimořádný,“ ocenil ho trenér Arséne Wenger.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud