24. března 2016 • 13:43

Zemřel legendární Johan Cruijff (†68). Fotbalový velikán podlehl rakovině

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Johan Cruijff dnes v osmašedesáti letech v Barceloně zemřel. Bývalý nizozemský útočník a později úspěšný trenér bojoval od minulého roku s rakovinou plic. "Johan Cruijff zemřel po těžkém boji s rakovinou pokojně v Barceloně obklopen svou rodinou," uvedli dnes na webu představitelé Cruijffovi nadace.



"Johan Cruijffovi zemřel po těžkém boji s rakovinou pokojně v Barceloně obklopen svou rodinou," uvedli dnes na webu představitelé Cruijffovy nadace.

Trojnásobnému držiteli Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy diagnostikovali lékaři rakovinu plic loni v říjnu. Cruyff dlouhá léta kouřil, přestal v roce 1991 po dvojnásobném bypassu srdce.

Johan Cruyff jako trenér Barcelony
Johan Cruyff jako trenér Barcelony

V únoru v tiskovém prohlášení uvedl, že po sérii léčení má pocit, jako kdyby po poločase vedl 2:0. Věřil, že zápas s rakovinou skončí jeho vítězstvím.

Cruijff byl hvězdou 70. let minulého století, během téměř dvacetileté kariéry mu statistici napočítali 392 gólů v 520 zápasech. Byl protagonistou takzvaného "totálního fotbalu", moderního stylu, v němž si hráči neustále měnili posty. S Ajaxem Amsterodam vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí a v dresu Nizozemska si zahrál finále mistrovství světa 1974, v němž jeho tým podlehl domácímu Německu.

Velký titul s reprezentací mu unikl i o dva roky později na mistrovství Evropy. V semifinále v Záhřebu tehdy favorizovaní "oranje" s kapitánem Cruyffem podlehli 1:3 po prodloužení Československu, jež celý šampionát vyhrálo.

VIDEO: Známá Cruyffova klička

VIDEO | Podívejte se na velké Cruyffovy momenty

V letech 1973-1978 prožil Cruijff jako hráč své první angažmá v Barceloně, která se stala jeho druhým domovem. Katalánský velkoklub poté coby trenér dovedl v roce 1992 k prvnímu triumfu v PMEZ v klubové historii. Barcelonu trénoval Cruijff osm let do roku 1996 a svou fotbalovou filozofií položil základy pro nejúspěšnější éru klubu, jejímž symbolem byl jeho bývalý svěřenec a chráněnec Pep Guardiola.

V roce 1997 skončil po dalších problémech se srdcem s trénováním, u fotbalu však setrval jako analytik a komentátor. Zůstal neúnavným propagátorem ofenzivního fotbalu a odpůrcem defenzivního, což dokládají jeho výroky "Italové vás nemohou porazit, ale můžete s nimi prohrát" či "Bez míče se vyhrát nedá".

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud