24. března 2016 • 15:36

Proč si pamatovat Cruijffa? Totální fotbal, skvělá Barcelona i bájná klička

Autor: ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svět se dnes ocitl v hlubokém zármutku. Ve věku 68 let umřel legendární Nizozemce Johan Cruijff. "Mrštný jako kočka, mazaný jako liška, kouzelník s míčem, špílmachr" - tak popisoval Cruijffa tisk v dobách jeho největší slávy. Patřil mezi nejvlivnější osobnosti ve fotbalovém světě v roli hráče a poté jako trenér. Čím se nejvíc zapsal do historie?



1. Tvář totálního fotbalu

S trenérem Rinusem Michelsem patřil Cruyff v 70. letech mezi klíčové postavy takzvaného "totálního fotbalu", který způsobil na hřišti skutečnou revoluci. S hrou, v níž se jednotlivé řady prolínají a smazává se rozdíl mezi obráncem, záložníkem či útočníkem, sklízel úspěchy nejprve Ajax a brzy i nizozemský národní tým.

2. Tvůrce barcelonského úspěchu

V létě 1973 zamířil do Barcelony z Ajaxu za tehdy rekordní částku blížící se milionu liber. Cruijff okamžitě vytáhl katalánský velkoklub ze dna tabulky až k mistrovskému titulu. Neméně úspěšný byl Cruijff i jako trenér. Barcelonu dovedl k zisku 11 trofejí, navíc předváděl líbivý útočný fotbal a zasadil se o vznik známé mládežnické akademie La Masia. Jeho herní filozofii následně převzali Frank Rijkaard, či Pep Guardiola.

3. Klička z MS 1974

Připomeňme si Cruijffovu technickou parádu, která byla i v pozdějších letech hojně opěvována. Poprvé ji nizozemský fotbalový génius předvedl na MS 1974 v utkání proti Švédsku. Na stadionu v Dortmundu nečekanou otočkou dokonale „vyškolil“ obránce Jana Olssona. "I tak to byl moment v kariéře, na který jsem byl nejvíc hrdý," necítil se Olsson ponížený.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud