7. září 2016 • 16:12

Plány šéfa FIFA: MS pro 40 týmů, pořádat ho může tři a více zemí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino bude prosazovat, aby na mistrovství světa v roce 2026 hrálo 40 týmů, o osm víc než dosud. Poprvé v historii by také turnaj mohly hostit tři nebo i více zemí.



Úmysl kandidovat na rok 2026 už vyjádřilo Mexiko, předpokládá se také zájem Kanady a USA. V Severní Americe se šampionát konal naposledy před 22 lety, kdy se hrálo ve Spojených státech, Mexiko předtím hostilo MS v letech 1970 a 1986.

O rozšíření počtu účastníků i pořadatelů MS hovořil Infantino už ve volební kampani. Obě témata budou také klíčovými body říjnového jednání rady FIFA v Curychu. Pořadatel se bude volit v roce 2020.

Organizaci MS 2026 ve třech severoamerických zemích by proto Infantino rozhodně podpořil. Ve dvou zemích se dosud turnaj konal jen jednou, v roce 2002 se hrálo v Japonsku a v Koreji.

Bývalý generální sekretář UEFA Infantino byl před časem i u zrodu projektu, který zápasy mistrovství Evropy v roce 2020 rozdělil dokonce do třinácti států. "A proto tvrdím, že pokud to bude dobré pro fotbal, neexistuje v tomto směru žádný limit," citovala předsedu FIFA agentura AP.

Podle současných pravidel nemůže jeden světadíl hostit MS dvakrát za sebou, což ze soutěže o rok 2026 vylučuje Asii. V roce 2022 se totiž bude o titul hrát v Kataru.

Infantino bude dál prosazovat i rozšíření počtu účastníků MS ze současných 32 na 40, i když velké evropské kluby jsou proti kvůli nutnosti uvolnit více hráčů. "Na EURO ve Francii, kde hrálo o osm týmů více, jsme opět viděli, jakou vlnu nadšení to v mnoha zemích vyvolalo. Nemůžeme tyto turnaje brát jen jako čistě fotbalovou soutěž, jsou velmi důležité i společensky," řekl šéf světového fotbalu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud