Jakub Dvořák
11. února 2017 • 04:45

Slovenský Guardiola v Praze! Sparta nám ukáže zrcadlo, říká Guľa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim patřil mezi kandidáty, kteří by mohli převzít volné místo na pozici sparťanského trenéra. Adrián Guľa se však s Letenskými nedohodl a prodloužil kontrakt se Žilinou. V sobotu bude mít navíc unikátní šanci. Slovenský celek hraje v Praze v sobotu (14:00 ONLINE) generálku před začátkem domácí soutěže. „Na ten zápas se těším, Sparta nám ukáže zrcadlo,“ řekl 41letý kouč před zápasem pro klubový web.



Ve fotbalových kruzích je považován za velkého odborníka. Vzdělává se a inspiraci hledá u světových jmen typu Arséne Wenger, Jürgen Klopp či Pep Guardiola. Právě podle španělského kouče Manchesteru City se Guľovi přezdívá „Slovenský Guardiola“. I on má rád rychlý, kombinační a ofenzivní fotbal.

Ve slovenské lize jeho Žilina dominuje a na první příčce má náskok deseti bodů. Zimní příprava však „Šošonům“ vůbec nevyšla. Z pěti zápasů čtyřikrát prohráli, mimo jiné například i s Karvinou. V posledním duelu v rámci tureckého soustředění podlehli ruskému Rostovu. Souper Letenských v play off Evropské ligy porazil Žilinu 3:1.

To Sparta v přípravě ani jednou nepoznala pocit porážky. Naopak dokázala získat velmi cenný skalp, když na španělském soustředění porazila ruský Zenit Petrohrad 2:0. Dále porazila například třetí celek rakouské ligy Sturm Graz a uhrála remízu s bundesligovým Freiburgem.

Srovnání příprav Sparty a Žiliny
Sparta Žilina
Freiburg 0:0 Olomouc 3:1
Teplice 4:0  Karviná 3:0 a 1:3 
Ústí 5:1  Dinamo Tbilisi 1:1 
Ružomberok 5:0  Wisla Krakov 1:2 
Sturm Graz 5:0 Dinamo Záhřeb 0:2 
Ferencvaros 0:0  FK Rostov 1:3 
Zenit Petrohrad 2:0   

Přesto hodlá Guľa završit přípravu příznivým výsledkem. „Se Spartou to je vždy prestižní zápas dvou kvalitních a zvučných týmů. Pro nás je to obrovská výzva zahrát si na Letné. I když to nebude soutěžní duel, věřím, že svými parametry se k němu přiblíží,“ prohlásil v pátek žilinský trenér. „Oba týmy jsou těsně před ligou, tak věřím, že zápas splní nejpřísnější kritéria z pohledu herní kvality,“ dodal.

Fotbalisté Sparty slaví gól do sítě Zenitu Petrohrad
Fotbalisté Sparty slaví gól do sítě Zenitu Petrohrad

Do Prahy však dorazí se značně ochablým týmem. V kádru, který změří síly se Spartou, budou chybět Klec, Gerebenits, Letic a kamerunský vítěz Afrického poháru národů Mabouka. Největší ztrátou však je talentovaný záložník Nikolas Špalek, autor sedmi ligových branek a šesti asistencí.

Naposledy se oba týmy potkaly před rokem na Letné, když Pražané porazili slovenského soupeře 4:2. „Chceme jim to nyní oplatit. Od té doby jsme se posunuli o kus dál a zlepšili se,“ vyhlásil útočník Lukáš Jánošík.

MATCH OVERVIEW LEGACY
11. 2. • 14:00
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
1:1
ONLINE
11. února
14:00
MŠK Žilina
MŠK Žilina
Góly

Domácí: 26. Sáček

Hosté: 82. Haskić

Sestavy

Domácí: Koubek (46. Bičík) – Karavajev (69. Pavlík), Mazuch (46. Čermák), M. Kadlec (64. Havelka), Costa (64. Vataleju) – Vácha (64. Frýdek), Sáček (64. Pulkrab) – Néstor (64. Hybš), Dočkal (46. Holek), Konaté (69. Šural) – Juliš (46. Lafata)

Hosté: Volešák – Herrera, Vavro, Králik, Holúbek – Jankauskas (64. Jánošík), Diaz, Škvarka, Káčer, Hlohovský (83. Cociuc) – Mráz (69. Haskić)

Rozhodčí

Příhoda – Moláček, Hrabovský

Stadion

Generali Arena

Návštěva

2 225 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud