Stanislav Hrabě
6. května 2017 • 09:49

Problém pro Slavii! Praha chce kolem Edenu byty, sportoviště by zmizela

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Luxusní bydlení pro 30 tisíc obyvatel uprostřed parku a klidových zón, kousek od nového nádraží a už vybudovaných nákupních center. Návrh nové urbanistické studie rozvojového území Bohdalec – Slatiny – brownfield Strašnice vypadá nádherně. Nepočítá se v ní ovšem se sportovním areálem SK Slavia Praha a ustoupit by jí měly i všechny tréninkové fotbalové plochy. V populárním Edenu by zůstal jen hlavní stadion.



Jde o velkolepý developerský projekt v odhadované hodnotě tři miliard korun. Pražský Eden, kde sídlí spolek Slavia Praha s mnoha sportovními odvětvími, by se měl proměnit v moderní čtvrť. Ovšem na jeho úkor. Na pozemcích spolku by vyrostly luxusní byty, sportovní oddíly by musely hledat jiné zázemí včetně fotbalového klubu, jenž by přišel o tréninkové plochy.

Studie, pod kterou je podepsána Zuzana Dufková, architektka Městské části Praha 10, se začala rozpracovávat v roce 2015 a letos byla odtajněna. V únoru odeslali nejvyšší představitelé spolku SK Slavia na úřad městské části doporučený dopis, v němž označují studii za diktát a považují ji za nepřijatelnou.

„Proti studii, která počítá s likvidací téměř celého sportovního areálu Sportovního klubu Slavia Praha, jsme se okamžitě ohradili. Vnímáme ji jako nepřijatelný zásah do výkonu vlastnických práv k pozemkům,“ prohlašuje Jiří Vrba, místopředseda představenstva SK Slavia Praha a generální sekretář fotbalového klubu. „Osobně jsem se byl na její záměr zeptat přímo na zastupitelstvu ÚMČ Praha 10, ale jeho představitelé se snažili celou studii bagatelizovat,“ uvádí Vrba.

Stadion v Edenu už má stejného vlastníka jako Slavia: čínskou společnost CEFC!
Stadion v Edenu už má stejného vlastníka jako Slavia: čínskou společnost CEFC!

Pozemky, včetně plochy, na níž stojí fotbalový stadion v Edenu, jehož vlastníkem se stala čínská společnost CEFC, majoritní akcionář fotbalového klubu, patří spolku SK Slavia, který sdružuje více než třicet sportovních oddílů. Jejich hodnota je obrovská, jsou ovšem zastavené u České spořitelny na 400 milionů korun. Peníze byly využity na výstavbu fotbalového stadionu v Edenu a půjčky je nutné splácet podle dohodnutého kalendáře. To je další komplikace.

O jejich případném prodeji může rozhodnout pouze valná hromada. Obavy, že zástupci některých především menších sportů dají přednost okamžitému zisku, a ne zrovna zanedbatelnému, nejsou vyloučené. To by však znamenalo likvidaci slávistického sportu v této pražské lokalitě. „Nedopustíme to, dokud budu na živu,“ prohlašuje ředitel spolku Petr Pína.

„Studie může do budoucna zkomplikovat plánovaný rozvoj celého areálu,“ odhaluje Vrba další důsledky. „Celou situaci pozorně sledujeme a budeme pochopitelně hájit svoje zájmy. Ovšem přípravy běží dál, zatím bez ohledu na naše námitky,“ upozorňuje Vrba, že v úterý 9. května v budově úřadu proběhne vernisáž s autorskou prezentací a v další květnové úterky následně dny otevřených dveří.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Jablonec 1:1. Bod zachránil v závěru Mešanovič
Video se připravuje ...

Mešanovič srovnal proti Jablonci v devadesáté minutě: Bod jsme si možná ani nezasloužili
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud