9. května 2017 • 17:46

Valachová před rezignací pozastavila dotace. FAČR je z toho v šoku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rušné odpoledne pro ministryni školství! Kateřina Valachová (ČSSD) nejdřív pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy, následně ohlásila svoji rezignaci. Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza kolem fotbalové asociace, bude zrušen a připraven nový. Valachová zároveň zdůraznila, že sportovním svazům včetně fotbalové asociace (FAČR) letos ministerstvo na základě jeho vlastních kontrol a zpřísnění podmínek zatím nevyplatilo "ani korunu". FAČR se vůči takovému postupu ohradilo.



Fotbalová asociace ČR bude mít podle Valachové velký problém získat dotace i v případě nového hodnocení, protože je obviněnou osobou. Ministerstvo nyní řeší možnost, jak finanční prostředky dostat rovnou do klubů, mimo obviněnou FAČR. "Zabývám se právními možnostmi, jak zajistit finančně jednotlivé kluby uvnitř FAČR jako jiné subjekty. Ale aby asociace samotná byla příjemcem jedné jediné koruny, je pro mě nyní významně problematické," uvedla Valachová.

Naznačila, že bude i na samotné asociaci, jak se k problému postaví při valné hromadě 2. června, kdy má být zvoleno nové vedení. Jediným oficiálním kandidátem na předsedu je zatím obviněný Pelta . "My si partnery na jednání nevybíráme, ty nám předkládají jednotlivé svazy svou volbou. A je na FAČR, jak se zachová. To je na jejich plné odpovědnosti," dodala.

Vedení fotbalové asociace se proti takovému postupu ohradilo. "FAČR je šokována aktuálním rozhodnutím ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové ohledně zrušení finanční podpory českému fotbalu.  Předestřený stav věcí je pro FAČR absolutně nepřijatelný a likvidační. Za těchto okolností není vedení asociace schopno dostát svým závazkům, které hnutí přislíbilo na základě předchozích rozhodnutí MŠMT. Proklamovaný příslib ministryně o tom, že se bude snažit najít cestu, jak peníze dostat přímo do fotbalových klubů, je absolutně nedostatečný, uvádí se v oficiálním prohlášení FAČR.

Z prohlášení FAČR
"Vedení fotbalové asociace je přesvědčeno, že braní sportovních svazů jako rukojmích, je bezprecedentní zásah politické moci. Je zapotřebí si uvědomit, že rozhodnutí jako je toto, jsou schopny ohrozit elementární ústavně právní principy, jako je presumpce neviny. Nikdo tak nečiní v oblasti obviněných na straně MŠMT a nikdo by tak neměl činit ani vůči sportu, potažmo českému fotbalu. FAČR opakovaně a jasně deklaruje, že se všemi finančními a dotačními prostředky nakládá maximálně efektivně a zcela transparentně, což dokazují také pravidelné důkladné a kontrolní mechanismy."

Ministryně řekla, že v minulých měsících na ministerstvu nařídila několik mimořádných kontrol a opatření v sekci sportu. "Byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců odboru sportu s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmu," řekla. Policie podle ní vstoupila do této interní kontroly.

Opatření se nedotkne miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže - tyto peníze ministerstvo uvolní v následujících týdnech. Programy pro zdravotně postižené sportovce a pro sportování veřejnosti by měly projít jen rámcovou kontrolou.

Jediné peníze, které ministerstvo začne v následujících týdnech rozesílat, jsou dotace v celkové výši jedné miliardy korun z programu pro děti a mládež. Následně bude financován i program pro handicapované sportovce a veřejnost. "Tyto programy si vyžádají jen rámcovou kontrolu speciálně ustaveného kontrolního týmu," řekla ministryně. V programech sportovní organizace a sportovní svazy nařídila hodnocení z opatrnosti opakovat.

Konec kvůli dotacím? Ne, kvůli Babišovi , vysvětlila Valachová

Fotbalová asociace minulý týden uvedla, že dosud obdržela na letošní rok jen peníze z dotačních programů na podporu reprezentace a mládeže. To však Valachová dnes odmítla. Podle jejího vyjádření ministerstvo teprve začne vyplácet peníze z programů na mládež v celkové výši zhruba jedné miliardy korun, z nich má fotbal dostat 110 milionů na základě počtu členů. V programech sportovních organizací a svazů nařídila ministryně hodnocení opakovat.

FAČR loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem 949 milionů korun, na letošní rok má plánovaný vyrovnaný rozpočet ve výši 968 milionů. Z toho mělo být 632 milionů korun právě z dotací ministerstva školství.

Aktuální události na politické scéně vyústily k oznámení Valachové, že podá k 31. květnu demisi. Na Twitteru napsala jen krátce po konci tiskové konference k situaci se sportovními dotacemi, že nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací.

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud