15. června 2017 • 13:57

Kokeš je pivo? Soud Vaňkovi nevěří, možná bude stíhán pro křivou výpověď

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drogová aféra, do které jsou zapleteni také čeští fotbalisté Ondřej Vaněk a Jan Kopic, už zná svůj rozsudek. Dealer Vítězslav Meišner byl za distribuci drog odsouzen k šesti letům vězení. Soudkyně dala státní zástupkyni ke zvážení trestní stíhání fotbalového reprezentanta Vaňka pro křivou výpověď. Podle ní nemluvil pravdu o drogách. Žalobkyně novinářům řekla, že podnět ohledně fotbalisty pravděpodobně podá.



Meišner podle rozsudku dodával extázi či kokain i Vaňkovi, Kopic mu zase půjčil půl milionu korun. Oba fotbalisté v kauze figurují jako svědci, Vaněk užívání drog popřel.

Policie sledovala bývalého hráče pokeru Meišnera od roku 2015 a odposlouchávala mu telefon. Zachytila i řadu jeho hovorů s Vaňkem v době, kdy záložník hrál za Plzeň. Fotbalista mu mimo jiné sděloval, že jde na diskotéku a "zkusí prášek", který je "dobrý s kokešem". Jindy říkal "potřebuju to pro kluky z Plzně" nebo "když je volno, tak všichni hulí".

Vaněk, který v současné době hraje v ruské Ufě, některé odposlechy komentoval tak, že byl opilý nebo že "machroval".  Výraz "kokeš" však Vaněk označil před soudem za značku piva. Jeho jméno však dnes zaznělo přímo ve výrokové části rozsudku, a to v té souvislosti, že Meišner Vaňkovi a dalším lidem poskytoval drogy, a to zpravidla po předchozích telefonických domluvách a opakovaně.

Kdyby Vaněk nevypovídal, byl by v příznivější situaci, řekla soudkyně

"Pokud by pan Vaněk po řádném poučení využil svého práva a nevypovídal, jistě by byl v mnohem příznivější situaci, než v jaké se nachází v tomto okamžiku," konstatovala předsedkyně senátu Monika Křikavová.

"Soud neuvěřil svědkovi Vaňkovi, když uváděl, že od obžalovaného odebíral pouze kamagru a kokeš a že pro něj tento výraz znamená značku piva. Je pravdou, že pivo Kokeš existuje (...), nicméně neexistuje žádná studie, podle které by kombinace piva kokeše a kamagry mohla vyvolat halucinační stavy tak, jak o nich hovořil svědek Vaněk ve své výpovědi," podotkla soudkyně. Podle ní z provedeného dokazování jednoznačně vyplývá, že "kokeš" byl kokain.

"Svědek Vaněk nehovořil pravdu, když se vyjadřoval k odposlechům. Nelze vyloučit, že by bylo na místě prošetřit okolnosti a uvážit, zda zahájit trestní stíhání této osoby vzhledem k tomu, že před soudem křivě svědčil," navrhla Křikavová státní zástupkyni Ivoně Horské.

Horská novinářům řekla, že podnět soudkyně nejspíš akceptuje. "Počkám, až dostanu protokoly, ale s největší pravděpodobností ano," uvedla. Dodala, že Vaňka na následky křivé výpovědi výslovně upozorňovala.

Hráč Plzně Kopic soudkyni potvrdil, že Meišnera zná přes Vaňka a že mu na Vaňkův popud půjčil 500 000 korun zhruba měsíc poté, co se seznámili. O tom, že by "Víťa" prodával drogy, prý nevěděl, stejně jako netušil, nač Meišner peníze potřebuje.

Vaněk měl podle informací ČTK na Kopice velký vliv. Znal se s ním už z Jablonce a v Plzni byl jeho nejbližším kamarádem. Za národní tým nastoupil Vaněk naposledy v září 2015, tehdy byl jako spolujezdec u noční havárie spoluhráče Davida Limberského.

Ondrej Vaněk se k soudu dostavil a vypovídal
Ondrej Vaněk se k soudu dostavil a vypovídal

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud