16. března 2018 • 12:02

Malík staví sportovní radu FAČR. Získal Uhrina, jedná i s Rosickým

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve vznikající sportovní radě Fotbalové asociace ČR, která bude sloužit jako poradní orgán nejen pro národní týmy, zasedne trenér vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin starší. Předseda FAČR Martin Malík navíc vyjednává i s bývalým reprezentačním kapitánem Tomášem Rosickým o obsazení druhého externího místa v radě.



"Mám velkou radost, že mi v úterý potvrdil svou účast Dušan Uhrin starší za Unii trenérů, čehož si velmi vážím. On je přesně ta osoba, kterou sportovní rada potřebuje," řekl Malík na dnešním setkání s novináři.

Vedle Uhrina, který dosáhl s národním týmem největšího úspěchu od rozdělení Československa, když postoupil do finále evropského šampionátu v roce 1996, a pětkrát byl zvolen trenérem roku, usednou v radě také zástupci FAČR. Konkrétně trenér nebo manažer národního týmu, nyní tedy Karel Jarolím nebo Jaromír Šeterle, ředitel sportovně technického oddělení Michal Prokoš a trenér jednadvacítky, kterým je Vítězslav Lavička .

Zbývá obsadit poslední místo externího poradce a na to si Malík vyhlédl jednu z největších fotbalových osobností české historie Rosického . Bývalý hráč Sparty, Dortmundu a Arsenalu v zimě ukončil kariéru.

"Oslovil jsem Tomáše Rosického a na jeho rozhodnutí čekám. Do této role by mi pasoval," prohlásil Malík. Ten předtím zkoušel oslovit i viceprezidenta Juventusu Turín Pavla Nedvěda , ale vzhledem k jeho časovým možnostem a velké vzdálenosti tato varianta padla.

Sportovní rada bude poradním orgánem, který bude řešit nejen otázky kolem reprezentačního A-týmu, ale sloužit by měl také mládežnickým národním výběrům a konzultovat plánované systémové změny v českém fotbale.

"Měla by být platformou pro diskuzi s asociací nespojených odborníků, s lidmi, kteří na asociaci řeší fotbalový rozvoj, a měla by vytvářet zrcadlo pro kroky, které děláme, abychom si byli jisti, že je děláme dobře a ku prospěchu českého fotbalu," řekl Malík. "Chtěl jsem, aby tam byli přímo lidé, kteří mají tu problematiku na starosti, aby to nebylo o nich bez nich," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud