1. června 2018 • 13:13

Fotbalová asociace si schválila změnu stanov. Normalizace nedorazí

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valná hromada fotbalové asociace schválila změnu stanov. To znamená, že napříště bude zajištěno, že dojde ke zvolení předsedy FAČR. FIFA a UEFA tím dokázala prosadit svou vůli. V opačném případě hrozila, že do Česka dorazí normalizační komise, která převezme vedení asociace.



To by znamenalo, že se pokusí nadiktovat vlastní verzi stanov, a pokud by neprošla, přistoupí k ekonomickým krokům, případně k pozastavení účasti klubů v evropských pohárech a reprezentace na mezinárodní scéně.

"Valná hromada dopadla v zájmu fotbalu. Návrh se nerodil úplně jednoduchým způsobem. Různé názory se ozývaly do poslední chvíle, takže jsem neměl pocit, že je to jednoznačné," řekl na tiskové konferenci Malík.

"Zejména v uplynulých dnech jsem se snažil udělat maximum, abych s lidmi na moravské straně mluvil. Úplně klidný jsem nebyl, protože to bylo hodně rozbouřené. Přiznám se, že jsem se na dnešek ani moc nevyspal. Celkem dost jsem si oddychl," řekl předseda FAČR.

O změně stanov se navzdory návrhu z moravské komory hlasovalo veřejně. V Čechách se pro vyslovilo 127 ze 128 delegátů, na Moravě 43 ze 74 přítomných.

Následně na základě nových stanov dovolila česká komora Michala Blaschkeho novým členem výkonného výboru za kraje a okresy.

"Já měl obavu. Jestliže 30 klubů divize chce ovládat fotbalový orgán, který má 300 tisíc lidí, a ignorují dohodu, kterou podepíší vrcholní představitelé Moravy, tak je to něco nemocného. Pracovali jsme ještě tady na chodbách," dodal místopředseda za Čechy Roman Berbr.

Volilo se veřejně, neboť neprošel návrh předsedy klubu Dolního Benešova Petra Machovského, aby se hlasovalo tajně. "Myslím, že by to dopadlo špatně, schovali by se za tajné hlasování," mínil Berbr.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud