Ondřej Škvor
3. dubna 2018 • 12:35

Čechy a Morava se dohodly: Takhle by se měl volit šéf fotbalu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | To základní už je na světě. Česká a moravská vyjednávací skupina se dohodly na úpravě stanov fotbalové asociace tak, jak to požaduje FIFA a UEFA – tedy jakkoli, jen aby byla vždy zajištěna volba předsedy FAČR. Teď už „jenom“ zbývá, aby změnu odklepla i květnová valná hromada.



Čechy a Morava dlouho stály v zákopech proti sobě a jejich představy se nepřibližovaly. To už neplatí. Na stole leží výkonným výborem schválený návrh změny stanov, který v každém případě zaručí volbu předsedy asociace. V tomto jediném bodě v podstatě ruší komorový princip hnutí.

Návrh má čtyři body. Pojďme si je projít i s názornými příklady (pro Čechy uvažujeme 127 delegátů, pro Moravu 75, celkem 202) toho, jak jim rozumět.

Podle schváleného dokumentu pro volbu předsedy výkonného výboru má nadále platit:

a) je zvolen v prvním kole, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory.

Příklad: Kandidátovi stačí, aby získal 64 hlasů v české a 38 v moravské komoře.

b) není-li zvolen v prvém kole, je ve druhém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se prvého kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.

Příklad: Kandidátovi s jistotou stačí, aby získal 102 hlasů bez ohledu na to, z které komory pocházejí. Obecně ale vítězí ve chvíli, kdy získá více hlasů než jeho konkurenti, třeba jediný hlas, pokud se ostatní zdrží nebo se hlasování nezúčastní.

c) není-li zvolen ani ve druhém kole, postupují do třetího kola ti z kandidátů, kteří získají nejvyšší stejný počet hlasů ve druhém kole s tím, že ve třetím kole je zvolen ten z kandidátů, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.

Příklad: Tento bod je řešením pro případ, že ve druhém kole získají dva a více kandidátů stejný počet hlasů. Tito všichni postupují dále, ostatní odpadají. Dále platí co v bodě b).

d) v důsledku případné neúspěšné volby podle písmena c) z důvodu rovnosti hlasů je nutné mezi nezvolenými kandidáty s takto dosaženým rovným počtem získaných hlasů rozhodnout bezprostředně po neúspěšné volbě losem.

Příklad: Jde o málo pravděpodobnou variantu. Když opět dojde k rovnosti hlasů dvou a více kandidátů, rozhodne los.

Toť vše. Kromě prvního kola volby tedy jedna či druhá komora přichází o možnost zablokovat volbu předsedy, což se v předchozích deseti letech stalo čtyřikrát. Naposledy loni v červnu, to se nelíbilo FIFA a UEFA, které začaly velmi rázně a tvrdě jednat. České asociaci daly podmínku, že pokud do června nezmění stanovy tak, aby zaručovaly zvolení předsedy, vyšlou do Prahy normalizační komisi.

Úterní rozhodnutí výkonného výboru je krokem k tomu, aby se to nestalo. Návrh, který předseda asociace Martin Malík už nyní zasílá na FIFA a UEFA, ovšem ještě musí 24. května schválit valná hromada.

To platí i o druhé novince ve stanovách, jak ji navrhuje výkonný výbor. Vyjednávací skupiny obou komor se dohodly, že výkonný výbor se už v květnu na valné hromadě rozšíří o jednoho člena voleného za Čechy, konkrétně za kraje.

Moravě se zase bude líbit to, že volba komisí Řídící komise pro Moravu už nebude nadále podléhat schválení výkonného výboru asociace, ten ji pouze vezme na vědomí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud