27. července 2018 • 15:45

MŮJ PRVNÍ GÓL: Sním o italském titulu s AS Řím, hlásí Schick

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká, že nejdůležitější gól vstřelil za Bohemku. Teď se ale 22letý fotbalový útočník Patrik Schick, bývalý hráč Sparty, Bohemians a Sampdorie Janov snaží prosadit v AS Řím. Tam by mohl přidat góly mnohem důležitější. 



„S fotbalem jsem začínal ve čtyřech letech ve Vestci kousek od Prahy. Přivedl mě k němu táta a vydržel jsem tam nakonec sedm let. Začínal jsem ve středu zálohy, pak jsem se postupně posouval dopředu, kde jsem dával hodně gólů, takže jsem tam už i zůstal. Vybaví se mi gól, který jsem vstřelil Spartě. To se ještě hrálo na malé brány a já jsem hezky přehodil gólmana," vzpomíná Patrik Schick.

Ve Spartě se ligové trefy nedočkal. "Když mi bylo 11 let, přestoupil jsem do Sparty. Vybavuji si, že ten přestup byl takový zamotaný, moc jsem tomu jako mladý nerozuměl. Jsem ale rád, že to takhle dopadlo a mohl jsem hrát za Spartu, kde už jsem nějaké ty kluky z turnajů znal, ti mi začátky docela usnadnili. Ligový debut jsem si mnohem později odbyl venku proti Teplicím. Ten zápas byl hodně divoký, bohužel jsme ho prohráli. Druhý zápas jsem odehrál hned další kolo proti Olomouci, vyhráli jsme 5:0 a slavili titul," řekl k působení ve Spartě. 

Premiérová ligová trefa přišla v dresu klokanů. "První ligový gól jsem vstřelil za Bohemku také proti Teplicím. Na hřiště přišel Michal Hubínek, hned se dostal ke střele, kterou jsem tečoval, a ta spadla do sítě. V Bohemce jsem dal asi i nejdůležitější gól. Proti Baníku jsme hráli o záchranu a nutně potřebovali vyhrát, jinak bychom měli velké problémy. Navíc jsem ho dal Jirkovi Pavlenkovi, mému nynějšímu spoluhráči z reprezentace," pousmál se. 

Následovalo působení v italské Sampdorii. "Přestup se zrodil celkem rychle, už po hostování v Bohemce jsem o těch nabídkách věděl. Možnosti, že bych zůstal a hrál ve Spartě, jsem moc nevěřil. Cítil jsem, že bych chtěl zkusit Itálii a risknout to, že půjdu už v tak mladém věku do zahraničí. Myslím, že se to povedlo," myslí si Schick. 

Začátky v Sampdorii jednoduché nebyly. "Neuměl jsem jediné italské slovíčko, takže jsem třeba nerozuměl ani taktickým věcem. Ale na první zápas v Serii A se mi vzpomíná hezky. Vyhráli jsme 1:0 proti Empoli. Nastoupil jsem asi na půlhodinku, docela dost jsem si zahrál a dařilo se mi," zavzpomínal. 

MŮJ PRVNÍ GÓL: Sním o italském titulu s AS Řím, hlásí Schick
Video se připravuje ...

"První gól v italské lize jsem dal v mém prvním zápase, kdy jsem nastoupil v základní sestavě. Dal jsem ho v druhé půli proti Juventusu. Za Sampdorii jsem dal i zatím můj nejkrásnější gól. Proti Crotone jsem si stopera hezky obhodil pravačkou, otočil se kolem něj, pak šel sám proti gólmanovi a proměnil," popsal. 

Další stanicí kariéry mohl být Juventus, ale nakonec se Schick stěhoval do AS Řím. "Janov jsem měl hrozně rád. Fanoušci i spoluhráči byli hrozně fajn. Všichni se ke mně chovali hezky, takže na tenhle klub budu vzpomínat jenom v dobrém. Přestup do AS Řím byl hodně divoký, každý to tady sledoval. Kvůli problémům se srdcem jsem musel být dva měsíce bez jakékoliv fyzické zátěže. Přestup do Juventusu nakonec nevyšel, tak se mojí prioritou stal AS Řím, kde lékařská prohlídka dopadla dobře, a AS mě přijalo," objasnil český útočník. 

Adaptace byla těžší než kdekoliv jinde. "Kvůli dvěma měsícům klidu jsem nestihl letní přípravu, neměl jsem vůbec natrénováno. Vlítnul jsem do toho, což asi byla také příčina těch zdravotních problémů. Začátky opravdu nebyly lehké, nečekal jsem, že budu tak dlouho zraněný, protože celou minulou sezonu jsem byl zdravý a tohle byla čára přes rozpočet. Dělal jsem všechno pro to, abych se vrátil, a naštěstí od ledna už je to v pohodě," oddychl si Schick. 

Patrik Schick na reprezentačním srazu mluvil o první sezoně v AS Řím
Patrik Schick na reprezentačním srazu mluvil o první sezoně v AS Řím

První gól v dresu AS dal proti Spalu. "Byl to takový nepříjemný zápas venku, obrovské vedro. Po dlouhé době v AS se mi ulevilo. Kopali jsme roh a hlavou jsem poslal míč do sítě. Zmíním i nedávný zápas v Lize mistrů, doma proti Barceloně, výhra 3:0 a postup. Je to jeden z těch zápasů, který byl doslova neuvěřitelný. Já ani nikdo na stadionu na něj nikdy nezapomeneme. Byl to nádherný večer," ohlédl se za první trefou v dresu římského AS. 

"Na reprezentační premiéru si vzpomínám velmi dobře, protože jsem vstřelil i svůj první gól. Proti Maltě jsem nastupoval místo Tomáše Rosického. Mrzí mě, že jsem si nezahrál vedle něj. Gól padl, myslím, z rohu. Ke mně doletěl balon, já si ho zpracoval a z voleje to trefil," popsal svou premiérovou trefu v dresu reprezentačního áčka. "Reprezentovat je pro mě obrovská čest a zároveň zodpovědnost, abych v ničem nepolevoval a udržel se v ní i nadále. Motivují mě úspěchy, kterých chci dosáhnout a jednou na ně vzpomínat," pokračoval.  

"Hlavně mě fotbal baví, mám ho rád, hraju ho odmalička a je to součást mého života. Mým konkrétním snem je získat s AS Řím titul v italské lize," dodal na závěr Patrik Schick. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud