29. března 2020 • 19:03

Čeští fotbalisté v exotice: Němec i Karoch, Caha zkusil Írán 

Autor: TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snem většiny fotbalistů může být zahrát si anglickou Premier League nebo španělskou La Ligu. Ani pro tuzemské fanoušky by jistě nebyl problém vyjmenovat české hráče působící v atraktivních zahraničních soutěžích. Ne každý fotbalista ale dostane šanci zahrát si na renomovaných adresách a ve velkých klubech. V minulosti se tak našlo pár našinců, kteří se vydali na vskutku netradiční angažmá do poměrně exotických destinací. Tady je výběr několika z nich.



Bývalý gólman a dvojnásobný mistr československé ligy s Duklou Praha Karel Stromšík zamířil v roce 1989 za exotickým angažmá do Malajsie.  V týmu s názvem Selangor strávil dva roky, pak se vrátil do Čech, chytal v Českých Budějovicích a kariéru zakončil v Poštorné. Posléze se dal na trenérskou dráhu a vyzkoušel si několik štací na skutečně nevšedních místech. Vedl kluby v Indii, později se objevil jako kouč znovu v Malajsii a před deseti lety trénoval v Kuvajtu. Už ve zmíněné Malajsii před lety působil i bývalý slávista Miroslav Janů.

Obránce Robert Caha v české lize nosil dresy Ostravy, Olomouce nebo Jihlavy. Pak se dal na dráhu fotbalového cestovatele a po celkem běžném angažmá v Bulharsku odešel do exotického Íránu. Tam v rozmezí let 2005 až 2008 vyzkoušel dva kluby. Persepolis Teherán a Shahin Bushehr. Caha nebyl jediným českým fotbalistou působícím v Iránu. Tamní fotbal si vyzkoušel i brankář Martin Pařízek v týmu Saba Battery.

Pavla Karocha znají diváci z fotbalových televizních přenosů, někdo by už ale mohl zapomenout na jeho fotbalové dobrodružství v Kostarice. Svou fotbalovou kariéru zakončil sezonou 1991-92, kterou strávil v kostarickém celku Alajuelense. 

Zajímavou štaci si připsal například i Josef Němec. Po čtyřech pražských angažmá v Xaverově, Dukle, Spartě a Viktorii Žižkov se vydal do Mexika. Tam působil v letech 1998-2001 v celku Cruz Azul. S mexickým klubem si zahrál i finále Poháru osvoboditelů, což je obdoba evropské Ligy mistrů. Jeho tým tehdy v červnu 2001 nestačil na slavnou Bocu Juniors. 

Do netradičních míst se podívalo i několik českých fotbalistů, kteří okusili nově vznikající indickou Super League. Tamní kluby nakoupily velké světové hvězdy jako Nicolase Anelku nebo Alessandra Del Piera. Stejnou soutěž si pak zahrálo osm Čechů: Jakub Podaný, Marek Čech, Pavel Eliáš, Jan Šeda, Miroslav Slepička, Pavel Čmovš, Jan Štohanzl a Tomáš Josl. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud