29. března 2020 • 19:03

Čeští fotbalisté v exotice: Němec i Karoch, Caha zkusil Írán 

Autor: TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snem většiny fotbalistů může být zahrát si anglickou Premier League nebo španělskou La Ligu. Ani pro tuzemské fanoušky by jistě nebyl problém vyjmenovat české hráče působící v atraktivních zahraničních soutěžích. Ne každý fotbalista ale dostane šanci zahrát si na renomovaných adresách a ve velkých klubech. V minulosti se tak našlo pár našinců, kteří se vydali na vskutku netradiční angažmá do poměrně exotických destinací. Tady je výběr několika z nich.



Bývalý gólman a dvojnásobný mistr československé ligy s Duklou Praha Karel Stromšík zamířil v roce 1989 za exotickým angažmá do Malajsie.  V týmu s názvem Selangor strávil dva roky, pak se vrátil do Čech, chytal v Českých Budějovicích a kariéru zakončil v Poštorné. Posléze se dal na trenérskou dráhu a vyzkoušel si několik štací na skutečně nevšedních místech. Vedl kluby v Indii, později se objevil jako kouč znovu v Malajsii a před deseti lety trénoval v Kuvajtu. Už ve zmíněné Malajsii před lety působil i bývalý slávista Miroslav Janů.

Obránce Robert Caha v české lize nosil dresy Ostravy, Olomouce nebo Jihlavy. Pak se dal na dráhu fotbalového cestovatele a po celkem běžném angažmá v Bulharsku odešel do exotického Íránu. Tam v rozmezí let 2005 až 2008 vyzkoušel dva kluby. Persepolis Teherán a Shahin Bushehr. Caha nebyl jediným českým fotbalistou působícím v Iránu. Tamní fotbal si vyzkoušel i brankář Martin Pařízek v týmu Saba Battery.

Pavla Karocha znají diváci z fotbalových televizních přenosů, někdo by už ale mohl zapomenout na jeho fotbalové dobrodružství v Kostarice. Svou fotbalovou kariéru zakončil sezonou 1991-92, kterou strávil v kostarickém celku Alajuelense. 

Zajímavou štaci si připsal například i Josef Němec. Po čtyřech pražských angažmá v Xaverově, Dukle, Spartě a Viktorii Žižkov se vydal do Mexika. Tam působil v letech 1998-2001 v celku Cruz Azul. S mexickým klubem si zahrál i finále Poháru osvoboditelů, což je obdoba evropské Ligy mistrů. Jeho tým tehdy v červnu 2001 nestačil na slavnou Bocu Juniors. 

Do netradičních míst se podívalo i několik českých fotbalistů, kteří okusili nově vznikající indickou Super League. Tamní kluby nakoupily velké světové hvězdy jako Nicolase Anelku nebo Alessandra Del Piera. Stejnou soutěž si pak zahrálo osm Čechů: Jakub Podaný, Marek Čech, Pavel Eliáš, Jan Šeda, Miroslav Slepička, Pavel Čmovš, Jan Štohanzl a Tomáš Josl. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud