30. září 2020 • 17:47

Divadlo ANO, fotbal NE? Vedení ligy nechápe, proč se má hrát bez diváků

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smutný pohled na prázdné stadiony nekončí, od pondělí bude ještě hůř. Vláda zavádí nouzový stav a sportovní akce musí být minimálně následujících čtrnáct dní zcela bez lidí. Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, nechápe, proč na venkovní sportovní utkání kvůli koronavirové pandemii nesmějí v omezeném počtu diváci, zatímco do divadel mohou. Fotbalová asociace ČR (FAČR) organizující zápasy od třetích lig níže včetně domácího poháru je ráda, že amatérské soutěže budou pokračovat.



Vláda od pondělí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi vyhlásí nouzový stav, který zasáhne i sport. Profesionální a organizované soutěže sice mohou pokračovat, ale budou se smět konat pouze bez diváků. Naproti tomu divadla a kina mohou hrát až pro 500 lidí.

Pro profesionální fotbalové zápasy v současnosti platí od minulého týdne zpřísněný maximální počet 2000 fanoušků na stadionu, v tomto režimu se ještě odehraje nadcházející kolo první a druhé ligy. Od začátku září mohla být hlediště na několik dnů zaplněna více než z poloviny, pokud kluby dokázaly splnit požadované rozdělení do sektorů.

„Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledování divadelního představení v uzavřených budovách,“ uvedl v tiskové zprávě předseda LFA Dušan Svoboda.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula vysvětlil, že za nejrizikovější z hlediska šíření covidu-19 nepovažuje chování fanoušků na stadionu, ale shlukování vyššího počtu osob po zápasech. „Přistoupili jsme k tomu tak, že veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, ať už vrcholové, nebo výkonnostní, se hrají, ale bez diváků,“ řekl Prymula.

LFA bude v nejbližších dnech na půdě Ligového výboru situaci probírat a řešit vnitřní opatření. „Stejně jako dosud i nadále jsme připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání,“ doplnil Svoboda.

FAČR ocenila, že nadále mohou pokračovat amatérské soutěže, které řídí. „FAČR vzala na vědomí rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, včetně té části, která se věnuje výjimce pro amatérské soutěže organizované asociací. Vedení FAČR v tomto kontextu především kvituje práce Národní sportovní agentury a ministerstva zdravotnictví, které vyslyšely společně veškeré argumenty asociace pro zachování běhu amatérských soutěží,“ uvedl v nahrávce pro média tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Amatérské soutěže totiž vnímáme jako mimo jiné důležité i z pohledu zachování zdravého životního stylu a jakési základní zdravotní prevence sportovně aktivních občanů. Ceníme si tedy v tomto směru proaktivního a pragmatického přístupu Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví,“ dodal Jurman.

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud