Radek Špryňar
20. dubna 2021 • 19:23

Blaschke to balí! Končí další Berbrovo chapadlo, vzdal obhajobu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ortodoxní berbrovec Michal Blaschke nebude obhajovat post předsedy Pardubického krajského fotbalového svazu. Přihlášku do voleb, které se uskuteční v sobotu v Žichlínku, nepodal. Jediným kandidátem je René Živný, sympatizant Fevoluce. Další ranou pro zastánce bývalého režimu je rozbor advokátní kanceláře Havel&Partners, v kterém se jasně praví, že postup výkonného výboru při výběru delegátů na krajskou valnou hromadu z poloviny února byl v rozporu se stanovami. Ani to však pro Blaschkeho nemusí být poslední porážka…



Ředitel pobočky Úřadu práce v Lanškrouně vládl v Pardubickém kraji pevnou rukou od roku 2013. Byl též předsedou okresu Ústí nad Orlicí, také členem výkonného výboru asociace. Roman Berbr se o jeho záda mohl kdykoliv opřít. To vše je pryč. Další chapadlo chobotnice padá k zemi. Michal Blaschke pod neúprosným tlakem okolností nebude obhajovat svůj předsednický mandát v PKFS. V přímém přenosu ztrácí moc další ze symbolů minulých časů…

Když desátého dubna odstoupil od obhajoby předsednického křesla ústeckého OFS a vítězem se stal Roman Žďárský, člověk Fevoluce, čekalo se, jak Blaschke zareaguje. Odezva nepřišla žádná.

„Po neúspěchu v okresních volbách v Ústí nad Orlicí se po něm slehla zem. Nikdo o něm nic neví,“ říká zdroj redakce podrobně obeznámený s děním v regionu.

Pro pochopení celého příběhu je dobré se vrátit v čase. Blaschkeho záchranným kruhem měly být krajské volby, kde toužil zůstat předsedou. Vědom si klesající síly, v polovině února za pomoci dalších členů výkonného výboru PKFS a předsedy STK Karla Brauna, zinscenoval prazvláštní volbu spřátelených delegátů na valnou hromadu.

Setkal se však s odporem klubů, na ruku mu nešlo ani stanovisko zaslané ze Strahova. „V konkrétním případě nebylo postupováno v souladu se Stanovami Pardubického krajského fotbalového svazu,“ píše se v dopise podepsaném předsedou Martinem Malíkem a generálním sekretářem Janem Paulym.

Asociace zároveň navrhla transparentnější způsob volby, kdy jediným možným řešením bylo ponechat na všech členských klubech, aby volbou určily své zástupce – delegáty na valnou hromadu. K nové volbě došlo šestadvacátého března. Z původní „Blaschkeho dvacítky“ se na novém seznamu objevilo pouze osm zástupců.

Krajský šéf se ale bránil. Zkraje dubna rozeslal všem klubům rozsáhlý email, v kterém se opírá o rozbor advokátní kancelář Němec, Bláha, Navrátilová. Ta postup z února posvětila a zároveň zpochybnila platnost „druhého“ výběru zástupců klubu.

V kraji logicky nastal zmatek, jelikož si oddíly nebyly jisté, kdo bude mít v sobotu na krajské valné hromadě volební právo. Světlo do celé záležitosti vnesl právní rozbor advokátní kanceláře Havel&Partners, který si objednala Fotbalová asociace České republiky. V něm je první únorový způsob volby roztrhán na kusy. Redakce Sportu má kompletní zprávu k dispozici.

„Členové VV si museli být vědomi, že rozhodují v rozporu se Stanovami (tedy protiprávně), a že jejich rozhodnutí je tak vadné,“ píše v právním stanovisku.

Sobotní valné hromady se tak může zúčastnit dvacet zástupců klubů z okresu a dvacet z kraje, které vzešly z druhého výběru na konci března, což ve skutečnosti znamená, že Blaschke ztratil poslední oporu.

Minulý pátek došlo k uzávěrce kandidátek na předsedu PKFS. Jediným uchazečem je René Živný. Do dnešního dne se čekalo, zda další přihlášky nedorazí poštou. Žádná nepřišla. Michal Blaschke svoji obhajobu vzdal. Po Miroslavu Libovi tak ve fotbalových strukturách končí další Berbrův vazal.

Tím však celá story nemusí skončit. Okresní svaz v Ústí nad Orlicí projde důkladným finančním auditem, stejně jako krajský svaz. A v zákulisí se proslýchá, že účetnictví nemusí být zcela košer…

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud