Štěpán Filípek
Premium
21. března 2022 • 05:00

Fotbalové devadesátky: zjevení ve Slavii, mecenáši i miliony v igelitce

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyla to retro vlna, ale rovnou příboj oživených vzpomínek. A k tomu nevěřícné pohledy: To se vážně dělo?! Takový efekt měl seriál ČT Devadesátky, který trhal rekordy sledovanosti. Desetiletka po konci komunistického režimu znamenala mohutný svobodný nádech i velkou jízdu, při níž dalo fušku udržet volant v rukou. V tomhle hektickém a vzrušeném období se z kopané stával fotbal – a deník Sport se rozhodl zmapovat ho speciálním seriálem. V prvním díle se za dobou vzletů i pádů ohlíží celkově i se zaměřením na rozporuplné hrdiny v podobě fotbalových mecenášů.



„Už se nechcem´ nikdy vracet, tam kde nám bylo mizerně…“ Éterem zněl místo normalizačních šlágrů hit kapely Lucie, než se po Naganu vrátil „na plac“ Michal David. Češi nasedli do favoritů a vycestovali na Západ. Tedy vlastně na jih. Do Itálie na mistrovství světa přes otevřené hranice mířili v obrovské euforii živené pocitem čerstvě nabyté svobody a očekávání dosud nepoznaného za týmem Ivana Haška , Tomáše Skuhravého a ještě i Ľubomíra Moravčíka. V batozích tradiční proviant, řízky a paštiky.

Konec ve čtvrtfinále po těsné prohře 0:1 s Německem. Ve stejném roce však i triumf na mistrovství Evropy do 16 let, kde zářil nějaký Patrik Berger. Pak slavná výhra Sparty 1:0 nad Barcelonou a velké tažení v nultém ročníku Ligy mistrů 1991/92. Rivalská Slavia zase na jaře 1996 v semifinále Poháru UEFA, a hlavně – stříbrné EURO! Vlasatým borcům z Česka potřásla před finále rukou sama anglická královna Alžběta II. K tomu třetí místo na Konfederačním poháru FIFA.

Skvělé fotbalové zážitky vyplavující endorfiny jsou spjaty s překotnými 90. lety. Mytizovaným i dnes často kritizovaným obdobím, kdy fotbal procházel obrovskou proměnou. Dostával nové základy, přecházel k profesionalismu, což bylo cizinou vonící slovo s lákavým významem.

„Když se řeknou devadesátá léta, napadne mě spontánnost,“ říká František Chvalovský, jedna z ústředních postav devadesátek. V podobném duchu se ostatně „jakýsi“ předseda divizních Blšan dostal do čela Českého fotbalového svazu.

„Všichni chtěli být profesionální, ale nikdo nevěděl, co to obnáší,“ vzpomíná. Díky poznámkám na tohle téma na setkání klubů napříč soutěžemi v roce 1990 zaujal, a tak na něho těžké váhy, mezi něž už patřil třeba Ivan Horník z Brandýsa nad Labem, ukázaly. Nejvlivnějším mužem zůstal

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud