Michal Koštuřík
19. června 2022 • 18:25

Lokvenc: Sparta mě zklamala, Hradec překvapil. V Kroměříži i bezdomovec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V necelých devětačtyřiceti letech pomohl Vratislav Lokvenc obci Libišany v Pardubickém kraji k postupu z I. A třídy do krajského přeboru. Na vyšší soutěž už si někdejší střelec Sparty či reprezentace netroufá. „Fotbal je pro mladší, rychlejší a lepší hráče,“ pousmál se pětinásobný ligový mistr se Spartou. „Budu dál hrát za starou gardu. Závodně už asi ne,“ dodal.



Hanácké Atény, jak se přezdívá Kroměříži, navštívil Vratislav Lokvenc v sobotu poprvé v životě. Dorazil na velkou akci (nejen) kanonýrů Česka a Slovenska. V kondici se pořád udržuje, kilogramy mu po konci vrcholové kariéry nijak dramaticky nenaskákaly. V Libišanech si vyzkoušel v sezoně rozličné pozice.

„Začínám v útoku a během utkání jdu níž a níž,“ popsal. Až na stopera se však nestahuje. Chce být víc u balonu. „Gólů už moc nedávám. Spíš jsem zaskočil, když bylo kluků málo,“ nastínil svou roli v amatérské soutěži.

Fotbal ho bolí čím dál víc. Hlavně po zápasech mu tělo dává na vědomí: už toho bylo po těch letech dost. V Kroměříži si nicméně začutal s chutí, ani vedro mu tolik nevadilo. „Dá se to vydržet. Lepší než kdyby pršelo. Pro diváky je to ideální počasí,“ mávl rukou v areálu v Obvodové ulici, který byl před akcí přejmenován na stadion Josefa Silného. Zdejší rodák byl jednou z fotbalových hvězd první republiky a členem stříbrného týmu na mistrovství světa v Itálii 1934.

Náchodský rodák Lokvenc se v sobotu na speciální akci potkal s řadou známých, které roky neviděl. „Třeba Jožku Kožleje,“ ukázal na bývalého slovenského útočníka, s nímž válel ve Spartě. Tu nadále pozorně sleduje, na Letnou chodí. Radost z výsledků svého srdečního klubu však v posledních sezonách nemá.

Český výběr legend pro utkání v KroměřížiFoto ČTK / Uhlíř Patrik

„Cíle má vždycky ty nejvyšší, ale výkony ani výsledky tomu neodpovídají. Jsem z toho zklamaný, ale nevím, jak to tam funguje,“ pokrčil rameny. „Jsem zvědavý, jak jim to pošlape s novým trenérem,“ počká si, zda bude Dán Brian Priske tím pravým mužem na lavičce.

Druhá půlka jeho srdce patří Hradci Králové, kde se špičkovým fotbalem začínal. Z Koubkových svěřenců měl v předchozím ročníku daleko lepší pocit. „Hráli na Spartě 1:1, takže jsem byl spokojenej,“ konstatoval s úsměvem. „Hradec už by potřeboval nový stadion. Už se o tom mluvilo před pětadvaceti lety, kdy jsem tam ještě byl já. Teď už to snad dopadne. Ale dokud tam nebude stát, neuvěřím tomu,“ reagoval.

Svým následovníkům v útoku poslal přes iSport.cz vzkaz: Buďte trpěliví, makejte na sobě. Práce vás pak odmění gólem a budete moct být se sebou trošku spokojení. Útočník potřebuje střílet góly,“ uzavřel nejlepší kanonýr ligové sezony 1999/2000.

V Kroměříži musel oželet spolupráci s Ivanem Haškem či Vladimírem Šmicerem. Avizované osobnosti se omluvily. „Odletěli do Chorvatska na golf,“ uvedl jeden z organizátorů, zklamaný z přístupu obou internacionálů. „O této akci věděli půl roku dopředu,“ podotkl. Na místě naopak nechyběl předseda FAČR Petr Fousek, někdejší superstřelci David Lafata, Zdeněk Nehoda, Radek Drulák či slovenské legendy v čele s Dušanem Galisem.

Janečka v akci!

Bezdomovec v dresu české reprezentace! Mezi aktéry exhibičního duelu v rámci česko-slovenského setkání kanonýrů obou zemí se nečekaně objevil Petr Janečka (64) - na horním snímku v dolní řadě úplně vpravo. Bývalý skvělý útočník Brna, Bohemians a národního týmu živoří už dlouhá léta na ulici, zničily ho alkohol a dluhy. I v sobotu bylo vidět, že není zrovna na životním vrcholu. Přesto vyběhl na trávník a zavzpomínal si na sladkou minulost, kdy ničil obrany soupeře rychlostí a technikou. V jednom týmu nastoupil v Kroměříži například s Janem Kollerem nebo Davidem Lafatou.

Presink, intenzita. Priske začal úřadovat ve Spartě. Chceme být nejlepší, hlásil
Video se připravuje ...

Z individualit udělal Priske tým, občas působil chladně. Co řekl novinář o kouči v Dloubáku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud