10. září 2023 • 22:52

Rubiales oznámil rezignaci, ale provinění popírá: Pravda vyjde najevo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Luis Rubiales uvedl, že kvůli skandálu s nevyžádaným polibkem na ústa po finále mistrovství světa fotbalistek odstoupí z pozice prezidenta Španělského fotbalového svazu (RFEF). V dnešním oficiálním prohlášení na sociální síti X suspendovaný Rubiales uvedl, že předal rezignaci prozatímnímu šéfovi svazu Pedru Rochovi a také odstoupil z pozice viceprezidenta výkonného výboru UEFA.



Rubiales rezignoval tři týdny poté, co po triumfu španělských fotbalistek ve finále MS políbil při ceremoniálu na ústa záložnici Jenni Hermosovou. Podle funkcionáře šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela a podala na něj tento týden trestní oznámení. Následně státní zastupitelství Rubialese obvinilo ze sexuálního napadení a nátlaku. Podle nových španělských zákonů může činovník dostat za sexuální napadení trest v rozmezí od pokuty až po vězení na jeden až čtyři roky.

Ještě předtím Rubialese kvůli incidentu suspendovala světová federace FIFA a disciplinární řízení s ním zahájil i Španělský sportovní tribunál.

„Po rychlé suspendaci od FIFA a dalších řízeních zahájených proti mně je jasné, že se nebudu moci do své funkce vrátit. Čekání a protahování nepřinese nic pozitivního mně ani španělskému fotbalu. I kvůli tomu, že de facto existují síly, které mému návratu zabraňují,“ uvedl v prohlášení Rubiales, jenž trvá na své verzi událostí. „Věřím v pravdu a udělám vše, co je v mých silách, aby vyšla najevo,“ dodal muž, který vedl svaz od roku 2018.

Rubialesův skandál vyvolal nejen v jeho zemi debatu o postavení žen ve sportu a zastínil premiérový titul španělských fotbalistek na MS. Nové vedení svazu tento týden odvolalo trenéra vítězného týmu Jorgeho Vildu, jenž měl k Rubialesovi blízko, a nahradilo ho Montse Toméovou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud