25. června 2008 • 15:02

Vítězství zaručí baráž o postup

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství nad Běloruskem ve čtvrtečním utkání kvalifikace mistrovství Evropy by mělo českým fotbalistkám zaručit účast v baráži o postup do finálového turnaje.



Na přímý postup už reprezentantky nedosáhnou, ale čtrnáct bodů by jim v případě výhry mělo stačit k dodatečnému boji o historicky první start na evropském šampionátu.

Bělorusko sice v kvalifikaci zatím porazilo jen poslední Severní Irsko, ale český celek bez dlouhodobě zraněných Ščasné s Veselou a vykartované Doškové nehodlá nic podcenit. "Základ běloruského týmu je dlouho pohromadě, je to nebezpečný soupeř s hráčkami, které mají zkušenosti z utkání Ligy mistrů," řekl na setkání s novináři trenér Dušan Žovinec.

O reálnou šanci na přímý postup z prvního místa už jeho výběr přišel poslední porážkou ve Španělsku. Baráž by mu však uniknout neměla, v porovnání s jinými skupinami by čtrnáct bodů mělo dát jistotu. "Chce to ale porazit Bělorusky. Je to zvládnutelný soupeř, ale chybí nám tři klíčové hráčky do ofenzívy. Jakékoliv podcenění by se nevyplatilo," upozornila jedna z nejzkušenějších českých fotbalistek Eva Šmeralová.

Češky na mistrovství Evropy ještě nikdy nepostoupily. Větší šance však nyní reprezentantkám otevírá nový model závěrečného turnaje, který byl rozšířen na dvanáct celků. "Máme historickou příležitost a chceme ji využít. Cítíme velkou šanci," zdůraznil Žovinec.

"Kromě tří bodů bude ale neméně důležité, aby se hráčky zbytečně nevykartovaly. Několik z nich je v karetním ohrožení a kvůli trestům jsme nezvládli poslední baráž proti Itálií, když do odvety nemohla nastoupit Pavlína Ščasná a my doma přišli o náskok 2:1 z prvního zápasu," doplnil Žovinec.

Utkání se hraje v Ludgeřovicích u Ostravy ve čtvrtek od 16 hodin.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud