30. září 2008 • 21:11

V Brazílii mají Muzeum fotbalu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Muzeum fotbalu lze navštívit od začátku tohoto týdne v brazilském městě Sao Paulo. Zahajovacího ceremoniálu se v pondělí večer zúčastnilo několik stovek hostů.



Mezi nimiž nemohl chybět ani světově proslulý brazilský útočník Pelé, napsala dnes agentura AFP.

Muzeum se rozkládá na ploše 6900 metrů čtverečních v areálu stadionu Paulo Machado de Carvalho "Pacaembu" v západní části ekonomické metropole Brazílie.

V první expozici vzdali organizátoři poctu trojnásobnému mistrovi světa Pelému, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento, jenž během své kariéry dal 1281 branek. Výstava je zároveň součástí oslav 50. výročí prvního z pěti titulů mistra světa, který Brazílie získala v roce 1958 ve Švédsku.

"Je tu představena součást světového fotbalu. Jsem dojatý," prohlásil Pelé.
Muzeum bude pro veřejnost otevřené od středy a vstupné bude činit šest realů (necelých 55 korun).

Vedení muzea, na jehož vytvoření se podíleli veřejní i soukromí investoři, očekává, že jej každoročně navštíví na 600.000 lidí.

Muzeum představuje úspěchy světových fotbalistů i velké chvíle klubů a reprezentací na multimediálních nosičích. Budou zahrnovat například historické komentáře rozhlasových reportérů, ovace fanoušků a podobně. Nebudou chybět ani dějiny fotbalu v historickém a společenském kontextu.

"Není to muzeum, které nahlíží na fotbal jen v hranicích hřiště. Ukazuje také historii velkého světového vítězství, jehož dosáhla Brazílie," prohlásil Hugo Barreto, generální tajemník Nadace Roberta Marinha, která se na vytvoření muzea sponzorsky podílela.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud