6. října 2008 • 15:16

Polsko vyvázne bez následků

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polsko se vyhne sankcím, které mu hrozily od Mezinárodní fotbalové federace FIFA za vměšování vlády do chodu národního svazu. Bezprostřední nebezpečí odvrátila dnešní kompromisní dohoda mezi polskou vládou a svazem.



Vedení FIFA jménem svého šéfa Seppa Blattera návrh řešení přijalo s tím, že dohoda musí vstoupit v platnost do úterý.

Polští fotbalisté tak podle všeho budou moci nastoupit v sobotu k utkání kvalifikace mistrovství světa proti české reprezentaci. Situace kolem vedení svazu přitom mohla skončit až vyřazením reprezentace z kvalifikačních bojů. Zároveň Polsko odvrátilo hrozbu toho, že by mu UEFA odebrala pořadatelství mistrovství Evropy v roce 2012.

"Obdrželi jsme dopisy a dokumenty, které obsahují dohodu mezi fotbalovým svazem a vládou. Pokud tato dohoda vstoupí v platnost do úterý, nebudeme uvalovat žádné sankce," oznámil novinářům v Bruselu Blatter. Navržené opatření podle něj považuje za dostačující také šéf UEFA Michel Platini.

Podle dohody bude odvolán dočasný správce svazu Robert Zawlocki, který se ujal funkce před týdnem na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého, a do úřadu se vrátí odvolané vedení. Dále také bude vybrána nezávislá komise složená ze zástupců polské vlády, FIFA a UEFA, která bude dohlížet na nové volby vedení polského svazu, ke kterým dojde na konci října.

"Je to velmi dobré řešení. Umožní to každému zachovat si tvář a zajistí to legální změny ve vedení svazu," řekl suspendovaný předseda svazu Michal Listkiewicz v rozhovoru pro televizní stanici TVN24.

Jak vedení světového a evropského fotbalu uvedlo v prohlášení, jde prakticky o stejný postup jako loni, kdy byli v Polsku kvůli korupčnímu skandálu odvoláni šéfové svazu. Tehdy se také po intervenci FIFA a UEFA vrátilo vedení do funkcí, muselo však okamžitě začít připravovat nové volby.

"Nadále budeme situaci v Polsku bedlivě sledovat. Zejména to, jak jsou dodržovány podmínky dohody. Celou záležitostí se bude na svém zasedání 23. a 24. října opět zabývat výkonný výbor," uvedla FIFA v prohlášení.

FIFA vyhlásila Polsku ultimátum do dnešního poledne kvůli tomu, že jeho vláda minulý týden odvolala vedení národního svazu. To je v rozporu s regulemi nevyššího fotbalového orgánu, které nepřipouštějí politický zásah do chodu národních federací.

Z dnes zveřejněného průzkumu společnosti GfK Polonia nicméně vyplývá, že polovina dotazovaných dává za pravdu ministrovi sportu Drzewieckému, který nechal vedení svazu odvolat. Na stranu svazu se postavilo 21 procent osob, 29 procent nedokázalo odpovědět.

Samotná polská reprezentace se bez ohledu na hektické vyjednávání funkcionářů a hrozící sankce soustředila výhradně na přípravu na sobotní kvalifikační utkání proti českým fotbalistům.

"Nikdo neví, zda se zápas skutečně v sobotu odehraje. Ale dokud nám někdo neoznámí, že je něco jinak, vše probíhá jako obvykle," řekl ještě před prohlášením FIFA nizozemský trenér polského týmu Leo Beenhakker deníku Gazeta Wyborcza. "Nemáme vliv na to, co se děje na trase FIFA-ministr sportu-PZPN, proto se soustředíme výlučně na přípravu před kvalifikačními zápasy."

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud