26. ledna 2009 • 12:21

Spartu poslal do finále brankář Blažek!

Autor: deniksport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Až desátá série penaltového rozstřelu rozhodla o postupu fotbalistů Sparty Praha do finále Novoročního turnaje v Hongkongu. Proti korejskému mistru Suwon BlueWings rozhodla přesná střela brankáře Jaromíra Blažka.



Sparťané tak mohou navázat na vítězství, které v turnaji zaznamenali v roce 1990 jejich předchůdci a v roce 2000 česká reprezentace.

"Jsem spokojen s přístupem hráčů, zvolili jsme náročný způsob hry s presinkem, ale přes únavu z tréninku se s tím dokázali kluci vyrovnat," uvedl trenér Jozef Chovanec v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Před deseti tisícovkami fanoušků vstoupila Sparta do utkání o poznání aktivněji než Suwon. Měla jasnou převahu. U třech ze čtyř nebezpečných situací byla letní posila Patrik Berger.

Nejprve jeho centr jen těsně prolétl kolem nabíhajícího Kuliče a zanedlouho Bergerovu standardní situaci pokryl korejský brankář. Pak bývalý hráč Aston Villy či Portsmouthu poslal míč těsně nad břevno.

Sólovou akci si střihl také v prvním dějství jediný letenský útočník na hřišti Jan Holenda. Utekl po pravé straně, ale pak narazil. Branku ani neohrozil.

Soupisky Sparty a Suwon BlueWings.
Soupisky Sparty a Suwon BlueWings.

Sparťanský gólman Jaromír Blažek byl poprvé ve střehu v 28. minutě zápasu. Jeden z útočníků Suwonu však v zakončení totálně selhal a zkušený brankář neměl s jeho ranou žádné problémy.

Mnohem větší starosti přidělalo trenérům Sparty zranění Kladrubského, jenž v úvodu utkání utržil krvavou ránu na hlavě a musel být nadvakrát ošetřován. Naštěstí pro Spartu však pokračoval ve hře a připsal si na své konto nebezpečný, ale nególový pokus. Vystřídán byl po hodině hry.

V normální hrací době zhruba 10 tisíc diváků branku nevidělo. O postupu se muselo rozhodnout v penaltovém rozstřelu, který se poněkud protáhl.

V něm byli úspěšnější fotbalisté Sparty, kterou poslal do finále posledním proměněným pokutovým kopem brankář Jaromír Blažek.

Jediným sparťanem, který penaltu nedal, byl střídající Žofčák. Raubíř Řepka se naopak vůbec neodvážil. Pokud by však Blažek selhal, šel by na řadu i on.

Výsledek v přípravě pro trenéra Chovance prý není prvořadý, ale postup ho potěšil. "Pro hráče je vždy lepší, když během přípravy získají nějaký dílčí úspěch. Ale na našich plánech to nic nemění - i v dalších dnech budeme stále tvrdě trénovat," vysvětlil kouč, podle kterého byl jeho tým blíže vstřelení gólu v základní hrací době. "Šance jsme rozhodně měli, k vítězství jsme měli stále blíže," mínil Chovanec.

V Hongkongu odpoledními zápasy místního času započaly oslavy nového lunárního roku, který připadá právě na dnešek. "Teď jsme dorazili do hotelu a cestou zpět už bylo znát, že oslavy co nevidět vypuknou," svěřil se letenský hlavní trenér.

Sparta - Suwon Blue Wings 0:0, 9:8 na penalty
Penalty z letenského celku proměnili: Matušovič, Berger, Kucka, Hušek, Kušnír, Wilfried, Jeslínek, Pamič, Blažek.
Neproměnili: Žofčák.

Sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Hubník (69. Žofčák), Řepka, Pamič - Kulič (59. Jeslínek), Kucka, Kladrubský (59. Hušek), Berger, Zeman (74. Matušovič) - Holenda (64. Wilfried).

DALŠÍ ZÁPAS:
Ligový výběr Hongkongu - Výběr Jižní Číny 1:1, pen. 4:5

Další program turnaje:

Čtvrtek 29. ledna:
11:15 o 3. místo: Ligový výběr Hongkongu - Suwon BlueWings,
13:30 finále: Výběr Jižní Číny - Sparta Praha.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud